Zanimljivosti

NE PROPUSTITE Premijera filma ‘Crkva svetog Vlaha’, vrijedan zalog povijesti

NE PROPUSTITE Premijera filma 'Crkva svetog Vlaha', vrijedan zalog povijesti

Premijera filma ,’Crkva svetoga Vlaha, Dubrovnik’ prikazat će se idućeg četvrtka, 5. srpnja, u Dvorani Visia s početkom u 19 sati, na sam dan prijenosa relikvije lijeve ruke našeg Parca.

Crkva svetoga Vlaha u Dubrovniku jedna je od najljepših dubrovačkih crkava…Projektant, voditelj gradnje i kipar bio je Marino Groppelli koji je crkvu izgradio u stilu venecijanskoga baroka. Groppellijevi radovi ukrašavaju pročelje crkve na vrhu kojeg su kipovi Vjere i Nade te u sredini sveti Vlaho koji čuva i blagoslivlja svoj grad.

Na glavnom oltaru je pozlaćeni kip svetoga Vlaha, neoštećen u požaru što je uništio staru crkvu kola je bila na istome mjestu. Festa svetoga Vlaha u veljači tradicionalni je praznik a od 2016. godine ponovno se 5. srpnja slavi i blagdan prijenosa relikvije lijeve ruke svetoga Vlaha koji je za vrijeme Dubrovačke Republike bio državni praznik. Dokumentarni film ,,Crkva svetoga Vlaha Dubrovnik” podsjeća na dio bogate prošlosti, prikazuje unutarnje i vanjske prostore te dio crkvenoga, sakralnog i umjetničkog blaga. Sudionici filma su don Toma Lučić, rektor crkve svetoga Vlaha i povjesničarka umjetnosti Božena Popić Kurtela.

Autorska ekipa filma: scenarist i redatelj Tonko Jović, stručna suradnica Božena Popić Kurtela, snimatelj: Davor Šarić, dron operater lgor Kneževic, montažer Damir Morankić, skladatelj Emilio Kutleša.

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist