Politika

“Ne pretvarajte Vijećnicu u konjušnicu!”

"Ne pretvarajte Vijećnicu u konjušnicu!"

Članovi kulturnih vijeća na odlasku najbolje znaju istinu i stanje u kulturi grada, a posebno o radu kulturnih vijeća

– rekla je Dubravka Marunčić (HDZ) u raspravi o razrješenju Nerme Kreso dužnosti člana Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika za glazbu i glazbeno-scensku djelatnost.

Indikativni su pokazatelji, rekla je Marunčić, dosadašnja napuštanja Kulturnih vijeća njihovih uglednih članova – Luka Paljetka, Slavena Tolja, Božidara Jurjevića i Nerme Kreso, ne računajući one koji su pošli iz osobnih razloga.

Pročitala je Marunčić i ono što je Kreso (a što mediji nisu dobili) napisala objašnjavajući ostavku, a to je da su "kulturna vijeća paravan za samovoljno nekompetentno odlučivanje i djelovanje".

– Ovo je ozbiljan pokazatelj za kulturu ovog grada, jer su sve to ljudi od ugleda – navela je Marunčić.

Na to se javio Milo Hrnić kao član istog vijeća istaknuvši kako je razlog ostavke Nerme Kreso selidba iz Dubrovnika. Za riječ se javio i Pero Vićan upitavši Marunčić zašto selektivno čita riječi Nerme Kreso, jer se ona u ostavci osvrće i na bivšu i na sadašnju vlast (što, rekao je Vićan, nije istina ni za bivšu, ni za sadašnju vlast) napisavši kako ni ova ni bivša vlast ne razumiju kulturu.

– Treba imati muda k'o romjenču da se napiše ovako nešto da gradske vlasti ne poštuju i ne razumiju kulturu. Ovo je bez veze – govorio je Vićan i zaradio opomenu predsjedavajućeg Marina Torića.

No, Dubravka Šuica upozorila je, zbog njegovih riječi, na grubu povredu Poslovnika i riječi nedopustive za Gradsko vijeće.
– Ne mogu vjerovati gospodine Toriću da niste udaljili gospodina nezavisnog vijećnika. Ovo nije doživjela ova Gradska vijećnica, ovo je sramota. Neće ovu Vijećnicu pretvarati u konjušnicu. Moram vas upozoriti, to je prestrašno, a posebnice što se upotrijebio na temi kultura – govorila je Šuica, istaknuvši kako je od Torića očekivala oštriju opomenu, koju mu sigurno Olga Muratti ne bi izrekla jer je "blagonaklona prema vijećniku Vićanu".

No, Torić smatra kako je postupio po Poslovniku, opomenuo je vijećnika, a može ga udaljiti tek ako nastavi po istom.
 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist