Aktualno

NE MORATE DO KOMOLCA ILI SOBRE Vlasnici plovila odahnuli, otvorena INA-ina pumpa na Orsanu

NE MORATE DO KOMOLCA ILI SOBRE Vlasnici plovila odahnuli, otvorena INA-ina pumpa na Orsanu

Benzinska postaja INA-e na Orsanu bila je zatvorena godinu dana, a sve otkako su započeli intenzivniji radovi na Lapadskoj obali, posebno na dijelu gdje se nalazi ova pumpa. Ograđeno je i raskopano bilo naime sve do samih vrata pumpe, ali dobre su vije­sti da je morski dio ove pumpe kako su za DuList i najavili iz INA-e i Grada Dubrovnika napokon otvoren! Od ovog tjedna na njoj će tako plovila uredno moći točiti gorivo te će im se barem na ovaj način olakšati taj dio posla. Iz INA-e su za DuList naglasili kako će se kopneni dio ove postaje otvoriti nakon završetka radova na Lapadskoj obali koji, kako su istaknuli, ne ovisi o njima.

Otvaranje morskog dijela benzinske postaje na Orsanu dobra je vijest svakako za sve vlasnike plovila, ali i brodare koji goste svojim brodi­cama voze na razne izlete od Cavtata, Elafita i šire. Svi oni svako su malo pogledivali prema pumpi na Orsanu i pitali se hoće li ove sezone ta ben­zinska postaja biti otvorena. Jer, da je ostala zatvorena, alternative za toče­nje goriva baš i ne bi bile jednostavne. Plovila gorivo mogu točiti na INA-i u Komolcu, u ACImarini Dubrovnik, ali i za to je potrebno prijeći cijelu Rijeku dubrovačku i nazad kako bi se nato­čila koja litra goriva. Nije to baš jedno­stavno u užurbanoj turističkoj sezoni kad gosti samo ulaze i izlaze s broda. Vrijeme je dragocjeno, a i s obzirom da im je svima ova postaja najbliža, i na njoj nastane gužva te se poprilično u sezoni čeka za doći do goriva. Također, kako neslužbeno doznajemo u razgo­voru s vlasnicima koji iznajmljuju jet-skije, njima u Komolcu nije nimalo praktično točiti gorivo jer su preniski za tamošnju rivu pa im treba ‘više ruku’ da bi utočili gorivo. Zato im je INA na Orsanu ‘spas’ u sezoni jer tamo gorivo toče puno brže i puno jednostavnije. Druga alternativa za točenje goriva bila bi tek daleka INA-ina benzinska postaja u Sobri na Mljetu. A, to je još manje jedostavno izvesti u sezoni. Ipak, brodari koji voze izlete oko Cavtata znaju do nje svratiti jer im je lakše i to nego ‘potegnuti’ do Komolca. Voditelj Benzinske postaje Sobra Mato Jančić istaknuo nam je kako je primije­tio i cavtatske te dubrovačke brodice u sezoni da toče gorivo na ovoj ben­zinskoj postaji. Ipak, dodaje, kroz dva ljetna mjeseca kod njih je ‘ludnica’ od prometa pa je teško ocijeniti radi li se o povećanom broju naših brodica koje su im pristizale u prošloj sezoni .

Otvaranjem INA-ine benzinske postaje, barem ovog dijela za punjenje goriva u plovila sprječava se barem donekle i još jedna pojava. Naime, kako ne bi stalno išli na INA-u u Komolac točiti gorivo u srcu sezone i kako bi izbjegli gužve, mnogi vlasnici jet-skija ili dru­gih plovila gorivo uzimaju u bidone pa ga prevoze do svojih ‘posti’ te ih na taj način pune. Ne treba ni isticati koliko je opasna situacija kada netko u kombi ukrca litre i litre goriva te ih vozi putem. Prisjetimo se samo situacije na Mirinovu iz kolovoza 2021. kada je na  ovom predjelu planulo jedno osobno vozilo te je u potpunosti izgorjelo pet vozila. A, sve je krenulo, ustanovila je policija u službenom priopćenju, kada je 34-godišnjak korištenjem agregata, na kojem je došlo do kvara zbog nepro­pisno izvedene električne instalacije, izazvao požar na spremniku goriva od 1000 litara koji se nalazio u njegovom kombi vozilu koje je u to vrijeme bilo parkirano na Mirinovu. Ova situacija u cijelosti opisuje koliko je navedena praksa opasna te je za nadati se kako će se prijevoz goriva u bidonima u gepeku barem smanjiti, ako ne i u potpunosti prekinuti.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist