Aktualno

NE MORATE DO KOMOLCA ILI SOBRE Vlasnici plovila odahnuli, otvorena INA-ina pumpa na Orsanu

Benzinska postaja INA-e na Orsanu bila je zatvorena godinu dana, a sve otkako su započeli intenzivniji radovi na Lapadskoj obali, posebno na dijelu gdje se nalazi ova pumpa. Ograđeno je i raskopano bilo naime sve do samih vrata pumpe, ali dobre su vije­sti da je morski dio ove pumpe kako su za DuList i najavili iz INA-e i Grada Dubrovnika napokon otvoren! Od ovog tjedna na njoj će tako plovila uredno moći točiti gorivo te će im se barem na ovaj način olakšati taj dio posla. Iz INA-e su za DuList naglasili kako će se kopneni dio ove postaje otvoriti nakon završetka radova na Lapadskoj obali koji, kako su istaknuli, ne ovisi o njima.

Otvaranje morskog dijela benzinske postaje na Orsanu dobra je vijest svakako za sve vlasnike plovila, ali i brodare koji goste svojim brodi­cama voze na razne izlete od Cavtata, Elafita i šire. Svi oni svako su malo pogledivali prema pumpi na Orsanu i pitali se hoće li ove sezone ta ben­zinska postaja biti otvorena. Jer, da je ostala zatvorena, alternative za toče­nje goriva baš i ne bi bile jednostavne. Plovila gorivo mogu točiti na INA-i u Komolcu, u ACImarini Dubrovnik, ali i za to je potrebno prijeći cijelu Rijeku dubrovačku i nazad kako bi se nato­čila koja litra goriva. Nije to baš jedno­stavno u užurbanoj turističkoj sezoni kad gosti samo ulaze i izlaze s broda. Vrijeme je dragocjeno, a i s obzirom da im je svima ova postaja najbliža, i na njoj nastane gužva te se poprilično u sezoni čeka za doći do goriva. Također, kako neslužbeno doznajemo u razgo­voru s vlasnicima koji iznajmljuju jet-skije, njima u Komolcu nije nimalo praktično točiti gorivo jer su preniski za tamošnju rivu pa im treba ‘više ruku’ da bi utočili gorivo. Zato im je INA na Orsanu ‘spas’ u sezoni jer tamo gorivo toče puno brže i puno jednostavnije. Druga alternativa za točenje goriva bila bi tek daleka INA-ina benzinska postaja u Sobri na Mljetu. A, to je još manje jedostavno izvesti u sezoni. Ipak, brodari koji voze izlete oko Cavtata znaju do nje svratiti jer im je lakše i to nego ‘potegnuti’ do Komolca. Voditelj Benzinske postaje Sobra Mato Jančić istaknuo nam je kako je primije­tio i cavtatske te dubrovačke brodice u sezoni da toče gorivo na ovoj ben­zinskoj postaji. Ipak, dodaje, kroz dva ljetna mjeseca kod njih je ‘ludnica’ od prometa pa je teško ocijeniti radi li se o povećanom broju naših brodica koje su im pristizale u prošloj sezoni .

Otvaranjem INA-ine benzinske postaje, barem ovog dijela za punjenje goriva u plovila sprječava se barem donekle i još jedna pojava. Naime, kako ne bi stalno išli na INA-u u Komolac točiti gorivo u srcu sezone i kako bi izbjegli gužve, mnogi vlasnici jet-skija ili dru­gih plovila gorivo uzimaju u bidone pa ga prevoze do svojih ‘posti’ te ih na taj način pune. Ne treba ni isticati koliko je opasna situacija kada netko u kombi ukrca litre i litre goriva te ih vozi putem. Prisjetimo se samo situacije na Mirinovu iz kolovoza 2021. kada je na  ovom predjelu planulo jedno osobno vozilo te je u potpunosti izgorjelo pet vozila. A, sve je krenulo, ustanovila je policija u službenom priopćenju, kada je 34-godišnjak korištenjem agregata, na kojem je došlo do kvara zbog nepro­pisno izvedene električne instalacije, izazvao požar na spremniku goriva od 1000 litara koji se nalazio u njegovom kombi vozilu koje je u to vrijeme bilo parkirano na Mirinovu. Ova situacija u cijelosti opisuje koliko je navedena praksa opasna te je za nadati se kako će se prijevoz goriva u bidonima u gepeku barem smanjiti, ako ne i u potpunosti prekinuti.

Pročitajte još

POČINJE TRODNEVNICA Župa sv. Mihajla priprema se za dan ‘sveca svega svijeta’

Dulist

NOVA ŠPICA S MACANOM O cijenama čokolade, Livaji i stranim radnicima

Dulist

STIGLA PRESUDA Grad je stazu poviše Fine nezakonito proglasio javnim dobrom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija