Aktualno

NE KUPAJTE SE! More je onečišćeno fekalijama i na plažama Vis 2 i Uvala Lapad

NE KUPAJTE SE! More je onečišćeno fekalijama i na plažama Vis 2 i Uvala Lapad

More na plažama Vis 2 i Uvala Lapad nije za kupanje zbog onečišćenja fekalijama! Naime, nakon prijave o onečišćenju 19. kolovoza 2020. godine Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je more na plaži Vis 2, dok je u Uvali Lapad uzorkovanje napravljeno zbog prošlotjednog onečišćenja, budući da se moraju raditi dodatne provjere. Rezultati ispitivanja za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli na obje plaže prelaze propisane granične vrijednosti.

Obzirom da uzorci mora na plaži Vis 2 i Uvala Lapad zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne udovoljava uvjetima Uredbe ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavjesti.

Inače, treba spomenuti kako smo jučer objavili informaciju s popratnim fotografijama zabrinutih čitatelja koji su isticali kako kurenat fekalije nosi od Visa 2 prema Uvali, na što su iz Vodovoda rekli kako se točnu vrstu i uzrok površinskog plutajućeg materijala na moru mogže otkriti jedino uzimanjem i ispitivanjem uzorka, ali se može pretpostaviti kako je isto posljedica kiše i, moguće, površinskih ispiranja. More je srećom uzorkovano te je utvrđeno fekalno onečišćenje.

Ne treba zanemariti niti činjenicu kako iz Dubrovačko-neretvanske županije, a niti institucije koja je pod njihovom nadležnošću, Zavoda za javno zdravstvo nisu našli za shodno o brojnim onečišćenjima mora obavijestiti javnost. Iako je zapravo veliki broj gradskih plaža onečišćen fekalijama, iz Zavoda očito smatraju kako je o tome dovoljno obavijestiti tek putem svoje stranice pa tko vidi vidio je!

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist