Aktualno

Lukšić odgodio potragu za zakupcem ljetnikovca Pucić na Pilama

Lukšić odgodio potragu za zakupcem ljetnikovca Pucić na Pilama

Excelsa nekretnine, tvrtka u vlasništvu obitelji Lukšić, privremeno je prekinula natječaj za novog zakupca Ljetnikovca Pucić na Pilama. Razlog tomu je epidemija koronavirusa koja je ‘uzdrmala’ gospodarsku sliku Hrvatske, ali i cijelog svijeta.
-Nastupanje pandemije bolesti COVID-19 te neizvjesnost u odnosu na njen utjecaj na domaće i međunarodno gospodarstvo, posebno turizam, privremeno su prekinuli postupak davanja u zakup ove nekretnine – rekao je za DuList Anto Rusković, direktor tvrtke Excelsa nekretnine koja je vlasnik ljetnikovca. U godišnjem izvješću tvrtke za 2019. godinu istaknuto je kako je nakon obavljanja nužnih popravaka ljetnikovac oglašen na tržištu za davanje u zakup, no da su postupak i pregovori vođeni s potencijalnim zakupcima prekinuti ‘tijekom ožujka 2020. godine iz već spomenutih razloga. S natječajnim postupkom za zakup ovog prostora na Pilama nastavit će se, kako kaže Rusković, ‘kada gospodarska perspektiva 2021. godine bude jasnija’.

Godinu dana ‘potrage’
‘Potraga’ za adekvatnim zakupcem ovog atraktivnog prostora u blizini povijesne jezgre traje još od listopada 2019. godine. Samo mjesec dana ranije iz ljetnikovca su svoje stvari pokupili te iselili turski poduzetnici, bivši zakupci iz tvrtke Intermediator (koji su bili s poslovanjem počeli u veljači 2018. godine). Naime, Excelsa nekretnine su u rujnu prošle godine raskinule ugovor o zakupu jer ‘društvo Intermediator nije ispunjavalo svoje preuzete obveze’, kako nam je istaknuo Rusković nedugo nakon iseljenja bivših zakupaca. Ugovor o zakupu s turskim poduzetnicima bio je sklopljen na rok do kraja 2027., a od njih su Excelsa nekretnine naplatile sva potraživanja.
-Nakon višemjesečnog čekanja da zakupnik dobrovoljno podmiri potraživanja nastala tijekom trajanja ugovora o zakupu te ugovornu kaznu, Društvo je naplatilo bankovnu garanciju kojom je zakupnik jamčio izvršenje ugovornih obveza u ukupnom iznosu od 3,96 milijuna kuna od čega je iznos od 2,35 milijuna kuna knjižen na stavci ‘ostali poslovni prihodi’ u računu dobiti i gubitka. Također, obzirom da je zakupnik tijekom 2018. godine izvršio investiciju u tu nekretninu, koja investicija sukladno ugovoru o zakupu postaje vlasništvo Društva bez prava zakupnika na naknadu u slučaju da dođe do raskida ugovora, to je procijenjeni ostatak vrijednosti investicije u iznosu od 3,32 milijuna kuna knjižen na stavci ‘ostali poslovni prihodi’ u računu dobiti i gubitka – stoji u godišnjem izvješću. Inače, do danas je tvrtka u vlasništvu Lukšića odbila nekoliko ponuda koje su pristigle na natječaj za zakup ljetnikovca.
-Mišljenja smo da ponuđene djelatnosti ne bi dovoljno dobro pristajale objektu kakav je Ljetnikovac Pucić, a istovremeno ne bi ni donosile novu vrijednost ponudi Dubrovnika, niti u odnosu na turiste niti u odnosu na građane – istaknuo nam je Rusković u ožujku.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist