Hrvatska

NAVODNO STIŽE U HRVATSKU Vjerujete li da postoji banka koja vas neće ‘oderati’?

Vjerujete li da u svijetu postoje banke kojima nije stalo do profita? Takve banke zaista postoje, nude jeftinije kredite i ne naplaćuju poslovanje po tekućem računu.

Zovu ih etične ili alternativne banke, a njihovo udruženje, Europska federacija etičnih i alternativnih banaka trenutno ima 26 članica, s tim da taj broj svake godine raste. Ove banke raspolažu s ukupnim kapitalom od 30 milijardi eura, uskaču tamo gdje komercijalne banke zbog rizika ne žele, a i kamate su mnogo niže.

Kako javlja HRT, prva etična banka u Hrvatskoj počinje poslovati 2016., a glavni joj je moto – važnija je održivost projekta, nego prinosi od kamata.

Tako bi, primjerice, kod kreditiranja eko-poljoprivrednika osigurali i stručne savjete o tome kako pokrenuti posao. U Europskoj uniji za to vrijeme jačaju i zadruge koje zajedničkim projektima lakše dolaze do novca iz etičnih banaka. I u središtu europske moći, u Bruxellesu, podupiru osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj.

Dok se mnogi pitaju otkud etičnoj banci kapital, brojne takve institucije u Europi dokazuju da s time nemaju problema. Ulažu pojedinci, zadruge, institucije, tvrtke, a svi odlučuju u koje će se projekte investirati.

Etičnu banku još čeka licenciranje u Hrvatskoj narodnoj banci, a onda treba vidjeti kako izgleda to novo i drugačije kreditiranje u kojemu, barem tako tvrde, dobit banke nije na prvome mjestu.

Pročitajte još

Grad Dubrovnik nastavlja stipendirati deset vukovarskih studenata

Dulist

Donesena je odluka: Hrvatska ulazi u Schengen!

Dulist

VLADA DONIJELA UREDBU Od sutra jeftinije gorivo!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija