Aktualno

National Geographic: Preskočite Dubrovnik, posjetite Bosnu i Hercegovinu

National Geographic: Preskočite Dubrovnik, posjetite Bosnu i Hercegovinu

Svjetski poznati magazin National Geographic na svojim je stranicama objavio članak u kojem svojim čitateljima i ljubiteljima putovanja preporučuje sedam alternativa omiljenim odredištima diljem svijeta za svoje sljedeće putovanje. Riječ je o manje posjećenim mjestima koja su, kako ističu, jednako šarmantna kao i susjedna popularnija mjesta. Tako među ostalim ističu kako umjesto Venecije, možete posjetiti Ljubljanu, ali i da umjesto Dubrovnika posjetite Bosnu i Hercegovinu.

-Savijajući se pod pritiskom ‘trojstva’ krivaca za pretjerani turizam – brodova za krstarenje, jeftinih letova i slave Igre prijestolja, hrvatski povijesni primorski grad Dubrovnik bio je prisiljen poduzeti mjere za ograničavanje broja dnevnih posjetitelja i zaštititi UNESCO-ov staus. Kratkotrajni turisti (neki ostaju samo nekoliko sati) imaju tendenciju masovne ‘invazije’ na grad, zauzimaju prostor i iskorištavaju resurse, ali malo doprinose gospodarstvu. Dok se Dubrovnik bavi problemima svoje popularnosti, razmislite o istraživanju kulturno raznolikog i povijesno intrigantnog susjeda na sjeveru: Bosne i Hercegovine. Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje u pogledu obale, to više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, beskrajnim pješačkim i skijaškim stazama i raznolikim kulturnim utjecajima – od Austro-Ugarske do Otomanskog carstva do islama – koji se odražavaju u arhitekturi, kuhinji, glazbi i initrigantnom načinu života – istaknuli su iz National Geographica.

U članku ističu kako se broj rezervacija putovanja u 2023. godini popeo gotovo na brojke prije COVID-19, prema nedavnom istraživanju Prosper Insights & Analytics.

-No mnoga su se odredišta borila s povećanim priljevom turista, a neke su vlade aktivno poduzele mjere za ograničavanje broja posjetitelja. Među promjenama su nove ili povećane turističke pristojbe, kampanje usmjerene na odvraćanje problematičnih posjetitelja i ograničenja posjećenosti popularnih atrakcija. Umjesto da budu dio problema, putnici mogu aktivno podržati rješenja. Jedan od najlakših načina da pomognete u zaštiti popularnih mjesta i ublažite pritisak prekomjernog turizma jest napustiti utabane staze i odlučiti se za alternativna odredišta – istaknuli su među ostalim u članku.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist