Aktualno

National Geographic: Preskočite Dubrovnik, posjetite Bosnu i Hercegovinu

National Geographic: Preskočite Dubrovnik, posjetite Bosnu i Hercegovinu

Svjetski poznati magazin National Geographic na svojim je stranicama objavio članak u kojem svojim čitateljima i ljubiteljima putovanja preporučuje sedam alternativa omiljenim odredištima diljem svijeta za svoje sljedeće putovanje. Riječ je o manje posjećenim mjestima koja su, kako ističu, jednako šarmantna kao i susjedna popularnija mjesta. Tako među ostalim ističu kako umjesto Venecije, možete posjetiti Ljubljanu, ali i da umjesto Dubrovnika posjetite Bosnu i Hercegovinu.

-Savijajući se pod pritiskom ‘trojstva’ krivaca za pretjerani turizam – brodova za krstarenje, jeftinih letova i slave Igre prijestolja, hrvatski povijesni primorski grad Dubrovnik bio je prisiljen poduzeti mjere za ograničavanje broja dnevnih posjetitelja i zaštititi UNESCO-ov staus. Kratkotrajni turisti (neki ostaju samo nekoliko sati) imaju tendenciju masovne ‘invazije’ na grad, zauzimaju prostor i iskorištavaju resurse, ali malo doprinose gospodarstvu. Dok se Dubrovnik bavi problemima svoje popularnosti, razmislite o istraživanju kulturno raznolikog i povijesno intrigantnog susjeda na sjeveru: Bosne i Hercegovine. Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje u pogledu obale, to više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, beskrajnim pješačkim i skijaškim stazama i raznolikim kulturnim utjecajima – od Austro-Ugarske do Otomanskog carstva do islama – koji se odražavaju u arhitekturi, kuhinji, glazbi i initrigantnom načinu života – istaknuli su iz National Geographica.

U članku ističu kako se broj rezervacija putovanja u 2023. godini popeo gotovo na brojke prije COVID-19, prema nedavnom istraživanju Prosper Insights & Analytics.

-No mnoga su se odredišta borila s povećanim priljevom turista, a neke su vlade aktivno poduzele mjere za ograničavanje broja posjetitelja. Među promjenama su nove ili povećane turističke pristojbe, kampanje usmjerene na odvraćanje problematičnih posjetitelja i ograničenja posjećenosti popularnih atrakcija. Umjesto da budu dio problema, putnici mogu aktivno podržati rješenja. Jedan od najlakših načina da pomognete u zaštiti popularnih mjesta i ublažite pritisak prekomjernog turizma jest napustiti utabane staze i odlučiti se za alternativna odredišta – istaknuli su među ostalim u članku.

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist