Kultura

Naš konj u igri

Izložba konjičkih skulptura hrvatskog akademskog kipara Hrvoja Dumančića nastalih u posljednjih deset godina pod nazivom „Chevaux 9909“ bit će otvorena ove srijede u 20 sati u vrtu dvorca Crijević Pucić.

Izložba se realizira na inicijativu prijateljskog grada Rueil Malmaisona s kojim se Dubrovnik bratimio početkom godine.

Prilikom izložbe u Rueil Malmaisonu u svibnju ove godine, umjetnik je tom francuskom gradu poklonio dio skulpture koju su sačinjavala dva konja u igri, dok će drugi dio skulpture uručiti gradu Dubrovniku prilikom otvorenja izložbe

Hrvoje Dumančić nagrađivani je umjetnik koji se posebice zauzima za popularizaciju umjetnosti na temu konja. Riječ je o djelima – skulpturama u bronci i aluminiju te dvjema instalacijama u terakoti – koja su pretežno bila kandidirana i nagrađivana na međunarodnim izložbama u Francuskoj, Engleskoj i SAD-u. Prilikom izložbe u Rueil Malmaisonu u svibnju ove godine, umjetnik je tom francuskom gradu poklonio dio skulpture koju su sačinjavala dva konja u igri, dok će drugi dio skulpture uručiti gradu Dubrovniku prilikom otvorenja izložbe.

-Ovaj projekt je prva velika akcija koju poduzimamo s gradom Dubrovnikom i tomu se iskreno veselim. Dumančićev talent, koji itekako nadmašuje granice Hrvatske, zaslužuje biti priznat u pobratimljenom gradu. Želim da prijateljstvo koje nas sad veže s fantastičnim gradom Dubrovnikom i njegovim stanovnicima bude kao i Dumančićeve skulpture, poput bronce – neuništivo, izjavio je Patrick Olivier prilikom otvaranja izložbe u Francuskoj.

Grad Dubrovnik već je otkupio jednu umjetnikovu skulpturu i bit će uvrštena u fundus muzeja grada. Izložbu u organizaciji Grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara i u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku otvorit će gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik gradonačelnika Rueil Mailmaisona Francois Le Clac'H a bit će otvorena do 2. listopada 2011. godine. 

Pročitajte još

USUSRET OTVARANJU 73. IGARA Ruždjak Podolski: ‘Nadam se da će se sve ideje ostvariti i oblikovati u svojoj punini’

Dulist

Klapa Kaše izvedbom Shakespearovih soneta zatvorila Midsummer Scene festival

Dulist

Vječni Verdi ispred Kneževa dvora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija