Kultura

Ivana Miloglav izlaže na Manhattanu

Ivana Miloglav izlaže na Manhattanu

Ivana Miloglav predstavila se u New Yorku u sklopu izložbe suvremenog slikarstva Jugoistočne Europe koja je pod nazivom „Inter Imago 3“ otvorila ove subote na Manhattanu.

Galerija MC u suradnju sa splitskim „Petim elementom“, ohrabrena uspjesima prethodnih izdanja Inter Imaga, po treći put organizira zajedničku izložbu koja promiče štafelajno slikarstvo i umjetnike ovog dijela Europe. Na njoj je svoje mjesto, među 19 umjetnika iz regija, za svoje slike našla i mlada dubrovačka slikarica Ivana Miloglav. Njene smo radove imali priliku upoznati na dvije izložbe kojima se rodnom gradu samostalnim izložbama predstavila u proteklih godinu dana u „Taliru“ i „Florinom domu“.

Ivana Miloglav rođena je 1986. godine u Dubrovniku. Završila je Srednju umjetničku školu Luka Sorkočević u Dubrovniku. Godine 2009. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Duje Jurića. izlagala je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi.

Tijekom školovanja, uz profesora akademskog slikara Josipa Pina Trostmana, koji u svome pedagoškom radu s učenicima razvija njihove individualne osobnosti i izražajnosti, kroz autonomno doživljavanje crtanog ili slikanog objekta, što se u Ivaninim radovima, prožetim svojevrsnim temperamentom, crtačkim nervom i kolorističkom sinergijom, pokazalo izuzetno plodno. Po završetku srednje umjetničke škole 2004. godine, nakon položenoga prijamnog ispita, upisuje studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Glavni programski sadržaj Inter Imago 3 – New York jest umjetnost i trzaste, odnosno najava novog koncepta pod nazivom Inter Imago Armory kada će se u ožujku 2012 projekt Inter Imago povezati kao kolateralni događaj čuvenom umjetnikom sajmu New York Armory Show koji u različitim formama već desetljećima uspješno povezuje vrhunske umjetničke uratke s pripadajućim tržištima.
Stoga su izlagači / slikari za izložbu birani po kriteriju profesionalnosti, originalnosti, individualnoj slikarskoj vještini i raznolikosti

Tijekom studija Ivana prolazi postupno od zadanih crtačkih tema do eksperimentiranja s elementima kompozicije, forme, boje, do traganja za novim tehničkim postupcima, prema izražajnosti svih likovnih elemenata koji njezinim radovima daju specifično mediteransko obilježje, kao psihogram, kao izvorište koje defnira njezine rane radove. Nakon druge godine studija napušta figurativnu percepciju organizacije slike, unoseći na platna apstraktni prostorni sklop koji odgovara njezinu meditativnom raspoloženju i propitivanju novih prostornih elemenata slike. Ti eksperimenti unijeli su likovnu razigranost i slobodu komponiranja slike koja se odvojila od plohe slikarskog platna, nadahnuto spajajući svoju novu likovnost s čarobnim dubrovačkim krajolikom, plavetnilom mora i podmorja, kao svoju povlasticu koju joj je podarila priroda.

Još kao studentica sudjeluje samostalnom izložbom u izložbenom ciklusu Andrije Seifrieda “Mladi za mlade” u Dubrovniku 2006. te na dvije skupne izložbe 2008.: u Galeriji Studentskog centra, na XII. smotri Sveučilišta u Zagrebu, i izložbi “Na prvi pogled” u Društvu arhitekata u Zagrebu. Diplomirala je 2009. slikarstvo u klasi profesora Duje Jurića s poliptihom “Četiri godišnja doba”. U suradnji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i Hrvatske poštanske banke osvojila je otkupnu nagradu za najbolji rad diplomanata i apsolvenata u Galeriji “Izlog” 2009. godine. Vraća se u Dubrovnik, gdje u kratkome vremenskom razdoblju nastaju dva važna ciklusa slika kojima je pokazala svoj likovni talent, od lirskih prizora podmorja do snažnih kompozicija prožetih slikarskim hedonizmom, raskošne kolorističke slikarske imaginacije. Samostalnom izložbom u Galeriji “Ruža”, Udruge branitelja Domovinskog rata u Zagrebu 2009., potom izložbom “Impresije u kamenu”, u kultnoj Galeriji “Talir” u Dubrovniku 2010. i u galeriji HDLU-a “Florin dom” na Lapadu, privukla je pozornost stručne kritike, koja se afirmativno osvrnula na Ivanin rad pišući o njoj kao jednoj od mladih umjetnica koje nastavljaju slikarsku tradiciju brojnih afirmiranih umjetnika dubrovačkoga kolorističkoga likovnog kruga.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Dubrovniku.
 
 

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist