Grad

NARODNE KNJIŽNICE – STABILNOST I ODRŽIVI RAZVOJ 14. savjetovanje za narodne knjižnice u RH

Na 14. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj s međunarodnim sudjelovanjem, koje se ove godine održava u Dubrovniku, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić pozdravila je uzvanike i sudionike. Tema ovogodišnjeg savjetovanja je: Narodne knjižnice – stabilnost i održivi razvoj.

– Skup poput ovoga izvrsna je prilika za čuti novosti u legislativi – nacionalnoj, ali i na razini Europske unije, kao i sve ono što knjižnice diljem Hrvatske rade s ciljem osnaživanja i održivosti knjižničarskog sustava. Svjesni smo da je potrebno svakodnevno ulagati napore za održanje knjižnica i Grad Dubrovnik svoje Dubrovačke knjižnice, koje su jedna od ukupno 12 gradskih ustanova u kulturi, sredstvima iz gradskog proračuna na godišnjoj razini financira s iznosom od milijun i 250 tisuća eura – kazala je zamjenica Tepšić te posebno istaknula skoro otvaranje nove knjižnice u prostorima TUP-a.

Na svečanosti otvorenja, uz ostale, govorio je i državni tajnik Ministarstva kulture i medija RH Ivica Poljičak.

Cilj 14. savjetovanja je obuhvatiti alternativne izvore financiranja, uključujući fondove Europske unije, koji ispunjavaju ciljeve održivog razvoja te usmjeravaju razvoj knjižnica prema društveno uključivoj i digitalnoj knjižnici (ESIF 2021. – 2027.) te cjeloživotnom obrazovanju (program Erasmus+). Uz primjenu alternativnih modela financiranja knjižnica te zelenu i digitalnu tranziciju, pozornost je usmjerena na zaštitu okoliša te energetsku učinkovitost s ciljem implementiranja održivog razvoja u akcijske i strateške dokumente knjižnica.

Glavni organizator Savjetovanja je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice), Dubrovačke knjižnice – Narodna knjižnica Grad i Knjižničarsko društvo Dubrovnik. Partneri Savjetovanja su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani, Savez knjižničarskih društava Slovenije i slovenska Udruga narodnih knjižnica.

Pročitajte još

Kreće izgradnja igrališta na Šipanu

Dulist

ZIMSKI FESTIVAL – KONCERTI, DJED MRAZ, BESPLATAN BUS… Tepšić: Čolić je jamstvo dobrog ‘bookinga’

Dulist

NIKOLINA SOKO SE OPROSTILA OD LAPADSKE ŠKOLE ‘Čuvat ću uspomene koje sam stvorila za cijeli život’

Dulist