GradKultura

Narodna knjižnica seli iz Grada? Ljetna pozornica Igara ide u Komolac?

Narodna knjižnica seli iz Grada? Ljetna pozornica Igara ide u Komolac?

Žustra rasprava na Gradskom vijeću povela se i oko izvješća o radu Dubrovačkih knjižnica. Informacija kako će se Narodna knjižnica seliti iz svojih prostora zbog sporova oko vlasništva između Grada i SPC-a (vlasništvo prostora je 2/5 i 3/5 SPC i Grad Dubrovnik), kao i stanje ljetnikovca Skočibuha dignulo je atmosferu u vijećnici,a najžustriji je bio Pero Vićan.
– Dubrovačke knjižnice su apsolutno najgora javna ustanova u Hrvatskoj. Uz časne izuzetke, tamo nitko ne radi ništa, a međuljudski odnosi su poremećeni do bola. Ne mogu vjerovati da gospođo Šimac Bonačić da nećete reći s kojim ste se problemima tamo susreli i kolike ste razgovore obavili.
Teško mi je govoriti kada nema ravnateljice ovdje, ali ovo izvješće nećemo prihvatiti. U Dubrovačke knjižnice bi trebalo dovesti sve pročelnike iz drugih gradova da vide kako se nešto ne smije raditi. Tamo ima vrijednih momaka i cura. Za preseljenje Knjižnice ne treba kriviti Srpsku pravoslavnu crkvu, a apsolutno je prestrašno stanje u kojem se nalazi ovaj fundus.
Tamo je najveći problem vodstvo ustanove, znam da je bilo pokušaja dogovora, a ravnateljica je već duže vremena na bolovanju – rekao je Vlahušić.
Lukša Matušić rekao kako su izvješća u posljednjih nekoliko godina gotovo identična.
Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako bi Grad za prostor od 288 kvadrata u vlasništvu SPC-a trebao plaćati oko 800 tisuća kuna godišnje najma, a istaknuo je kako Srpska pravoslavna crkva ne prodaje svoje prostore što Gradu ostavlja samo mogućnost najma.
Istaknuo je i kako su Lazareti samo jedna od mogućih lokacija za preseljenje Knjižnice, te kako se traži adekvatna lokacija.

SJG-ov Nikša Selmani istaknuo je kako se mogao postići dogovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom te izrazio bojazan da se nastoji iseliti Knjižnice samo kako bi se moglo drugačije raspolagati prostorom u kojem se one trenutno nalaze.
Vlahušić je rekao kako postoji i nalog za iseljavanje Dubrovačkih ljetnih igara, odnosno njihove ‘Ljetne pozornice’ i to prije sljedećeg ljeta. To je naime prostor u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu pokraj zgrade IUC-a gdje Ljetne igre drže opremu i rekvizite.
-Dobili smo nalog za iseljavanje i nadam se da ćete prihvatiti najam prostora u Komolcu kako bi se Igre tamo smjestile i to će biti podloga za izgradnju novog prostora – rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist