Aktualno

Napustio nas je Željko Franetović, dugogodišnji prostorni planer i urbanist

Djelatnici nekadašnjeg Zavoda za prostorno planiranje i zaštitu čovjekove okoline Općine Dubrovnik oprostili su se od gospara Željka Franetovića koji je preminuo u 75. godini života. Gospar Željko bio je dugogodišnji prostorni planer i urbanist,  a kako navode u dirljivom oproštaju djelatnici, izuzetno stručna osoba i poseban kolega.

U 75-oj godini života iznenada nas je napustio naš kolega, dugogodišnji prostorni planer i urbanist, diplomirani inženjer arhitekture Željko Franetović. S tugom i poštovanjem sjećamo se njegovog doprinosa u izradi prostorno planske dokumentacije na području bivše Općine Dubrovnik, kasnije Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno njegovog doprinosa tijekom i nakon Domovinskog rata izradom prvog Programa obnove ratom zahvaćene Općine Dubrovnik, kao djelatnika nekadašnjeg Zavoda za prostorno planiranje i zaštitu čovjekove okoline Općine Dubrovnik.

Osnivanjem Dubrovačko-neretvanske županije Željko Franetović 1994. godine prelazi na radno mjesto Savjetnika Župana za poslove prostornog planiranja, i na tim poslovima radi do umirovljenja. Njegov rad na poslovima prostornog planiranja obilježen je ne samo promišljenim stručnim pristupima, već i vizionarskim prijedlozima u oblasti planiranja i zaštite prostora, posebno u odnosu na novonastale promjene u teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske i novom geostrateškom položaju Dubrovačko-neretvanske županije.

Željkov inicijalni prijedlog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije s preostalim kopnenim dijelom Republike Hrvatske izgradnjom mosta preko Malostonskog zaljeva i Malog mora, prihvaćen je od strane Poglavarstva Dubrovačko-neretvanske županije te je postao dio odredbi Prostornog plana uređenja Dubrovačko-neretvanske županije, iz 2003. godine. I ostvaren je izgradnjom Pelješkog mosta.

Njegov samozatajni pristup stručnom promišljanju o odrednicama prostornog razvoja i uređenja prostora nekadašnje Općine Dubrovnik, kasnije Dubrovačko-neretvanske županije, vidljiv je i u prijedlogu izgradnje zračne luke sekundarnog značaja na Lisačkim Rudinama u Dubrovačkom primorju 1992. godine, u elaboratu „Osnove korištenja i obnove ratom zahvaćene Općine Dubrovnik“, u svezi čega je zajedno s kolegama, kao i za prijedlog izgradnje mosta preko Malostonskog zaljeva i Malog mora, bio često prozivan i osporavan.   

Danas vidimo da je i taj prijedlog nakon više desetljeća prepoznat i prihvaćen od strane jedinice lokalne samouprave Općine Dubrovačko primorje, koja upravo uz tako planirani sadržaj osmišljava svoj dugoročni prostorni razvoj.

Kao Savjetnik Župana, svojim stručnim radom sudjelovao je u provedbi brojnih investicijskih zahvata za izgradnju objekata školstva, zdravstva i drugih sadržaja društvenog standarda financiranih iz Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije, a osobno je bio ponosan na izgradnju spomenika tragično preminulom Ministru vanjske trgovine SAD-a Ronaldu Brownu, za koji je bio autor Projekta.

S poštovanjem i lijepim sijećanjima spominjemo se našeg kolege!
Djelatnici nekadašnjeg Zavoda za prostorno planiranje i zaštitu čovjekove okoline Općine Dubrovnik 

 

Pročitajte još

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist