Aktualno

Napustio nas je istaknuti povjesničar Dubrovačke Republike Bariša Krekić

Napustio nas je istaknuti povjesničar Dubrovačke Republike Bariša Krekić

Preminuo je prof. emer. dr. sc. Bariša Krekić (1928.-2021.), istaknuti povjesničar Dubrovačke Republike. Bio je nedvojbeno jedan od najistaknutijih suvremenih povjesničara Dubrovnika, ali i iznimno utjecajan istraživač predmodernog Mediterana i jugoistočne Europe. Ovaj istinski doajen dubrovačke historiografije, emeritus na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), bavio se vrlo raznolikim temama koje sežu od gospodarske i društvene povijesti sve do povijesti politike, kulture i svakodnevice. Za njegove radove posvećene povijesti Dubrovnika, Bosne, Venecije i Levanta tijekom kasnog srednjeg vijeka i renesanse, karakteristična je utemeljenost na opsežnom arhivskom materijalu te izrazit komparatistički pristup. Također, za njegov opus karakteristično je nadilaženje tradicionalnog fokusa na političku povijest Dubrovnika i otvaranje temama iz društvene i gospodarske povijesti, ali i povijesti žena i svakodnevice.Uz značajan doprinos poznavanju kasnosrednjovjekovnog Dubrovnika, treba posebno naglasiti ulogu prof. Krekića u „internacionalizaciji“ dubrovačkih tema. Naime, desetljećima objavljujući o Dubrovačkoj Republici u najuglednijim međunarodnim publikacijama, prof. Krekić učinio je više od bilo kojeg suvremenog istraživača na promociji dubrovačkih studija u međunarodnoj znanosti.

Rođen u Dubrovniku, profesor Krekić studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao. Kao istraživač radio je uBizantološkom institutu SANU, potom kao asistent i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a od 1970.bio je redoviti profesor na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu. Uz brojne znanstvene članke, autor je sljedećih knjiga: Dubrovnik (Raguse) et le Levant (1961), Dubrovnik in the 14th & 15th Centuries (1972), Dubrovnik, Italy and the Balkans (1980), Dubrovnik, a Mediterranean Urban Society (1997)i, konačno, Unequal rivals (2007). Unatoč međunarodne karijere, prof. Krekić bio je snažno prisutan u hrvatskoj historiografiji, a osobito su intenzivne bile njegove veze s dubrovačkim znanstvenicima i institucijama.Posebno trajnu suradnju ostvario je sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. U zavodskim časopisima Anali i Dubrovnik objavio je niz važnih studija, a u izdanju Zavoda izašla je i njegova posljednja knjiga Unequal rivals. Treba također istaknutida je 2015. godine prof. Krekić Zavodu velikodušno donirao preko tristo vrijednih knjiga iz svoje biblioteke, stavivši ih na raspolaganje istraživačima dubrovačke i mediteranske prošlosti.

Sve u svemu, iako je većinu svoje karijere proveo u inozemstvu, profesor Krekić  zapravo je vrlo prepoznatljiva figura dubrovačke tradicije. Radi se o jednom od mnogih sjajnih znanstvenika koji su stekli svjetski glas, ali zadržali duboke veze sa svojim gradom. Bez ikakvog pretjerivanja, može se reći da nas je napustio jedan od velikih ambasadora Dubrovnika.

Izvor: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku

Pročitajte još

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić

BERBA JAGODA U DOLINI NERETVE Najranije do sada s cijenom od tri i pol eura

Dulist

[VIDEO] Suludo pretjecanje preko pune crte na Pelješcu

Dulist