Zanimljivosti

Napustio nas je don Baldo Mladošević

Don Baldo Mladošević preminuo je ovog četvrtka, 28. lipnja u 90-oj godini života.

Rodio se 5. rujna davne 1922. godine u Vitaljini, od Antuna i Jele rođ. Brajević. Osnovnu školu pohađao je u Vitaljini, osam razreda gimnazije zvršava u Dubrovniku, a studij teologije započinje 1943. kod dominikanaca u Dubrovniku.

Zbog teškoća u II. svjetskom ratu i brojnih progonstava koje doživljava, donosi Ika.hr, primoran je prekidati studij, a ulaskom partizana u Dubrovnik, tadašnji bogoslov Baldo kratko se skrivao, no otkriven je u siječnju 1945. kad je s biskupijskim i redovničkim bogoslovima pozvan u vojsku.

Izišavši iz vojske, hićen je u Trstu 8. svibnja 1945. po naredbi dubrovačke Ozne. U kolovozu 1945. prebačen je u Split na suđenje gdje ga je zateklo pomilovanje. Nastavlja školovanje do 14. travnja 1947. kada je ponovno uhićen i pod istragom naredna tri mjeseca boravi u dubrovačkom i splitskom zatvoru. Krajem lipnja 1947. pušten je iz zatvora da bi opet bio uhićen u prosincu iste godine i suđen u Okružnom sudu u Dubrovniku pod optužbom "narodnog neprijatelja".

Osuđen je na sedam godina zatvora s prisilnim radom. Sproveden je u tamnicu u Lepoglavu, iz koje povremeno odlazi na teške radove na Goli otok. Radio je još i na Lonjskom polju, autoputu i Novom Beogradu. Posljednjih dvije zatvorske godine provodi u samici u Lepoglavi odakle je pušten na slobodu nakon potpuno izdržane kazne 31. prosinca 1954.

Godine 1955. vraća se u Dubrovnik gdje završava studij na Franjevačkoj visokoj školi. Za svećenika ga je zaredio biskup Pavao Butorac u dubrovačkoj katedrali 11. ožujka 1956. Dodijeljena mu je služba župnika župe sv. Nikole u Dubravci te kasnije od 1963. ekskurira župu sv. Srđa i Baha u Pridvorju. Godine 1965. postaje župnikom župe Presvetog Trojstva na Grudi i na toj službi ostaje do umirovljenja u rujnu 1999. Odlikovan je čašću Prelata Njegove Svetosti.

Od 2007. godine don Baldo je boravio u Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik, a od ožujka ove godine u svećeničkom domu.

Posljednji ispraćaj don Balda Mladoševića obavit će se u Vitaljini ove subote, 30. lipnja u 17 sati.

 

Pročitajte još

Mladi dubrovački robotičari osvojili 3. mjesto na RoboCup Junior Zagreb 2021

Dulist

Katja Jerković državna prvakinja na 63. natjecanju mladih tehničara

Dulist

Drage mame, sretan vam Majčin dan!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija