Hrvatska

Napojnice postaju dio računa: ‘Ovakav tretman olakšat će način naplate karticama’

Napojnice postaju dio računa: 'Ovakav tretman olakšat će način naplate karticama'

Ovih dana se obilježava dvije godine od kad su ugostiteljska udruženja s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije. Kako naglašavaju iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore, dvije godine kasnije u pripremi su zakonodavnog prijedloga i razgovaraju o datumu stupanja na snagu, prenosi Poslovni.

– Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, oporezivat će se kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka. Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist