Kultura

NAKON SJAJNOG NASTUPA TRI DAME Večeras će nas očarati Monika Leskovar!

NAKON SJAJNOG NASTUPA TRI DAME Večeras će nas očarati Monika Leskovar!

Savršen razlog za naći se sinoć u atriju Kneževa dvora bile su tri ponajbolje hrvatske glazbenice: klarinetistica Marija Pavlović, čelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak.

Nagrađivane glazbenice i majstorice svog intrumenta očarale su dubrovačku publiku izvedbama Brahmsovog Tria u a molu i Beethovenog Tria u B molu tj. „Gassenhauer tria“. Proslavljena čelistica Monika Leskovar nastupit će i večeras u Dvoru, ovoga puta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Početak koncerta je u 21 sat, a na programu su Simfonija br. 1 Luke Sorkočevića, Simfonija br. 6 u D duru „Jutro“ Josepha Haydna, dok ćemo solisticu čuti u Koncertu za violončeo, gudače i čembalo u A duru C.Ph.E. Bacha.

Violončelistica Monika Leskovar 1995. postala je najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Ostvarila je uspješne suradnje s brojnim istaknutim glazbenicima (Valerij Gergijev, Itamar Golan, Tabe Zimmermann, Nikolai Znaider, Thomas Hengelbrock, Boris Berezovski, Krzysztof Penderecki, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maisky…) te s komornim ansamblima i orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu. U sezoni 2010./2011. djelovala je kao prva violončelistica Münchenske filharmonije, a od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Zagrebački dirigent Tomislav Fačini studij je završio godine 1996. s Rektorovom nagradom. Usavršavao se na institutu Accademia Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Laureat je Međunarodnog natjecanja Antonio Pedrotti. Redovni je profesor na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke Muzičke akademije u Zagrebu. Od 1994. do 2008. godine vodi Oratorijski zbor Crkve sv. Marka, od 2003. do 2009. godine bio je šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske, od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru, a od 2014. glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. 2017. godine preuzima umjetničko vodstvo Zbora HRT-a, uz cikluse Sfumato i Kanconijer. Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus. Također je pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za glazbeni program.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od 9-14 sati, na web stranici www.dso.hr, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist