GradUrednički izbor

NAKON ŠEST GODINA Riba se vratila na Peskariju

NAKON ŠEST GODINA Riba se vratila na Peskariju

Nakon punih šest godina Peskarija je ponovno vraćena u Grad. Upravo ovog utorka otvorio ju je direktor Sanitata Tomislav Tabak.

-Zadovoljstvo nam je u Grad vratiti Peskariju koja je stoljećima bila na istome mjestu. Projekt, iako mali, izrazito je bio zahtjevan, rađen je u skladu sa svim konzervatorskim uputama, kao i onima o trgovini hrane po najvišim standardima. Najprije bih zahvalio arhitektonskom uredu Proto – Arch, našem izvođaču Quelinu koji je odradio cijeli posao, ali i svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Na zadovoljstvo građana otvorili smo Peskariju – rekao je prilikom otvorenja Peskarije Tomislav Tabak naglasivši kako mu je ovaj projekt najdraži otkako je direktor Sanitata.

Prestankom rada Peskarije, podsjetimo, građani su izgubili jedan vrijedan segment u životu, a Grad Dubrovnik i Sanitat prepoznali su potrebu za reagiranjem i vraćanjem starog sjaja Peskariji. Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Peskarijom vraćen još jedan element života u Gradu.

-Prije šest godina netko je ugasio svjetlo, zatvorio vrata i rekao ‘adio, Peskarijo’. Tada se možda činilo nemogućim postići minimalne tehničke uvjete, a onda se možda i razmišljalo, pa nema tu nego dva – tri ribara, možda će dolaziti pet-šest ljudi. Ali, to je bilo pogrešno razmišljanje. Ova Peskarija označava identitet Grada. Ako izgubimo sve urbane elemente, izgubit ćemo i ljude, a oni su ipak najveća vrijednost našeg Grada. Ovo nije previše zahtjevan projekt, ali iznimno je bio zahtjevan u odnosu na svu potrebnu dokumentaciju koju smo morali pribaviti. Nadam se da će naši ribari biti zadovoljni, ali i da će Peskarija postati atrakcija – rekao je gradonačelnik.

Dubrovački ribar Vlaho Čejović  za DuList je istaknuo kako je ribarima Peskarija jako bitna te da je vrlo zadovoljan kako su je uredili.

-I mi ćemo se ribari truditi više ribati da bi građani mogli kupovati svježu ribu. Trebala bi nam i država malo olakšati s dozvolama pa bi sigurno bilo i više ribara. Danas je gotovo nemoguće dobiti povlastice, a mi mali ribari nismo utjecali na nestanak ribe koliko oni s velikim brodovima. Apeliram da nam olakšaju s povlasticama – istaknuo je Čejović.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist