Aktualno

NAKON 16 GODINA ‘MUKE I PATNJE’ Blagaić: Svi su nas već bili otpisali, je li tako?!

NAKON 16 GODINA ‘MUKE I PATNJE’ Blagaić: Svi su nas već bili otpisali, je li tako?!

Splitski poduzetnik Vicenco Blagaić počeo je ostvarivati svoj ‘Hrvatski san’. Na lokaciji Tri sestrice teška mehanizacija je na terenu te se izvode radovi na prometnoj i komunalnoj infrastrukturi. Da se u Dubrovačkom primorju ‘praši’ na sve strane, otkrio je na društvenim mrežama sam Blagaić, podijelivši fotografije na kojima se vidi ‘mreža’ cesta budućeg luksuznog resorta kojega pokušava ostvariti dugi niz godina. Prve konkretne korake uspio je poduzeti krajem prošle godine, točnije u listopadu 2023. godine kada je, kako nam sam potvrđuje, dobio građevinsku dozvolu za infrastrukturu. To je prvi korak ka realizaciji ‘Hrvatskog sna’, barem njegove prve faze. Projekt je ovo kojega splitski poduzetnik ‘gura’ već 17. godinu, budući da je još 2007. godine počeo s otkupom zemljišta.
—Svi su nas već bili otpisali, je li tako?! – našalio se u našem telefonskom razgovoru u kojem smo doznali više detalja o trenutnim radovima, ali i planovima za ne tako daleku budućnost.

Lani otkupljeno zadnjih 7 ‘kvadrata’
—Počeli smo s radovima kad smo dobili građevinsku dozvolu u listopadu prošle godine. Može to i brže i bolje, treba sad to pojačati, ali miče se – ističe Blagaić te napominje kako je iza njega 16 godina ‘muke i patnje’. Najviše problema je bilo s rješavanjem imovinsko pravnih poslova, bez koji se ne može ishoditi niti jedna dozvola.
—Trebalo je imovinsko pravno sve to riješiti, bilo je na ovoj velikoj parceli 1200 suvlasnika, a prošle godine uspjeli smo zadnjih 7 ‘kvadrata’ u Australiji. 7 ‘kvadrata’ od milijun i 50 tisuća! – naglašava Blagaić. Trenutno se na Tri sestrice gradi oko 5 kilometara ceste, a investicija je vrijedna 8 milijuna eura.

Luksuzna cesta za luksuzni resort
—Bit će to super luksuzna cesta, možda jedna od najluksuznijih koja će biti ne u Hrvatskoj nego i šire, ide preko 3 tisuće velikih stabala, većinom trase su tri trake umjesto dvije, LED rasvjeta cijelom dužinom trase, dvije pješačke staze, biciklističke staze i zelene površine uz trasu ceste s obje strane – objašnjava Blagaić te dodaje kako je riječ o pristupnoj cesti za prve hotele, vile, apartmane i marinu. S gradnjom toga moglo bi se započeti u fazama u nekom kratkom roku – dodao je naš sugovornik.
—Plan je do kraja godine završiti infrastrukturu, a prva faza je u projektiranju. Ako dobijemo dozvole za tu prvu fazu, što se očekuje do kraja godine, odmah bismo s početkom iduće godine krenuli s gradnjom prvo jednog hotela, apartmana, vila i male marine – objašnjava dalje. Prva faza obuhvaćala bi hotel sa 150 soba, 75 apartmana, 21 vilu, malu hotelsku marinu te beach club. Cijeli resort planiran je na 5 plus zvjezdica.
—Ovo će biti najluksuznija destinacija, kao što smo od prvog dana najavili, ali nitko nam tad nije vjerovao – dodaje naš sugovornik.

Oprezan s prognozama
Na pitanje koliko se još faza planira, odgovara kako se ne želi više zalijetati s planovima. Kad bi sve teklo po sadašnjem planu te kad bi gradnja prve faze počela početkom 2025., za dvije i pol do tri godine na lokaciji tri sestrice imali bismo otvaranje prvih objekata i dolazak prvih gostiju. Opis projekta nalazi se i na stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Tamo se ističe kako se on prostire na ukupnoj površini od oko 260 ha, od čega je 40 ha planirano za luksuzni turistički resort s hotelima, turističkim centrom i dodatnim objektima. Kao što je 7 hotela sa 400 smještajnih jedinica, 500 apartmana te 220 vila. Planirani su i sportski sadržaji, marina za mega jahte do 400 vezova, golf teren s 27 rupa, dućani, restorani, barovi, muzeji, galerije….Procijenjena vrijednost investicijskog projekta iznosi vrtoglavih 920 milijuna eura.
—Planirana površina golf terena je 205 ha, od čega je 27,3 ha predviđeno za izgradnju. Građevinski zahtjevi unutar zone omogućuju izgradnju građevina do 5 katova, s maksimalnom visinom od 20 m, s obzirom da 40 posto građevinske parcele treba urediti kao parkove i prirodne zelene površine. Infrastruktura projekta usklađena je s postojećim prostornim planovima – ističe se još na stranicama Ministarstva uz napomenu kako je projekt u 100 posto privatnom vlasništvu.

Objavljeno u tiskanom izadnju 27. ožujka 2024.

Pročitajte još

[FOTO] AUTOBIOGRAFIJA VLASTE DELIMAR Predstavljena ‘Voćarska 5’ u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

MARIN FRAGIĆ IZ BRAZILA 40 dana glazbe, pješčanih plaža i gostoljubivosti

Dulist

Prometna nesreća u Mlinima

Dulist