Hrvatska

NAJVIŠE NOĆENJA U ROVINJU, DUBROVNIKU… Sezona u Hrvatskoj na razini 2019.

turisti ljeto turizam grad 3

U Hrvatskoj je tijekom prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno više od 11,5 milijuna dolazaka i gotovo 57 milijuna noćenja. To, ističu iz Hrvatske turističke zajednice, u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 10 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima, odnosno izjednačenje rezultata u dolascima i noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Podatci su sustava eVisitor, koji sadrži promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew).

Staničić: Dobre najave i za posezonu
-Rast turističkih dolazaka u dosadašnjem dijelu godine i srpnju predstavlja odličan rezultat hrvatskog turizma. Ne smijemo zanemariti činjenicu da je Hrvatska ovo postigla u godini u kojoj se u potpunosti vratila turistička konkurencija, u kojoj do izražaja dolazi globalna inflacija, a tu je nažalost i dalje prisutni sukob u Ukrajini. Sve navedeno našu tržišnu utakmicu na turističkom tržištu čini vrlo zahtjevnom, no mi vjerujemo u nastavak pozitivnog trenda tijekom kolovoza i rujna, a već sada imamo i vrlo dobe najave za posezonu – izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Noćenja po županijama
Gledano po županijama, tijekom prvih sedam mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri (16,4 milijuna noćenja, +3 posto u odnosu na 2022.), Splitsko-dalmatinskoj županiji (10,5 milijuna noćenja, +5 posto u odnosu na 2022.), Kvarneru (9,7 milijuna noćenja, +2 posto u odnosu na 2022.), Zadarskoj županiji (7,9 milijuna noćenja, +3 posto u odnosu na 2022.), Dubrovačko-neretvanskoj (4,5 milijuna noćenja, +11 posto u odnosu na 2022.), Šibensko-kninskoj (3,3 milijuna noćenja, -3 posto u odnosu na 2022.) te Ličko-senjskoj županiji (1,8 milijuna noćenja, +4 posto u odnosu na 2022.). U Zagrebu je ostvareno 1,4 milijuna noćenja što je 17 posto više nego lani, dok je na ostatku kontinenta ostvareno više od 1,4 milijuna noćenja što je 17 posto više nego lani.

Brnjac: Cilj je cjelogodišnji i regionalno uravnotežen turizam
-Nakon što smo ostvarili najbolju predsezonu do sada, veseli nas što su se odlični rezultati nastavili i u ljetnom razdoblju, kada ostvarujemo i najveći dio ukupnog turističkog prometa. Svim podacima možemo biti iznimno zadovoljni, međutim ono što stalno naglašavamo jest da nije cilj samo jaka sezona, nego cjelogodišnji i regionalno uravnotežen turizam i za takav turizam stvaramo preduvjete. Činjenica da smo po broju noćenja i dolazaka na razini rekordne 2019. godine potvrđuje kako se sektor turizma potpuno oporavio od nedavnih kriza i kako je sada pravi trenutak da postavimo čvrste temelje za upravljanje turizmom u budućnosti, kako bi i dalje ostao konkurentan na globalnoj razini i otporan na sve buduće izazove. Zbog toga i donosimo prvi krovni Zakon o turizmu, koji je trenutačno na javnoj raspravi, a kojim ćemo među prvima na svijetu osigurati zakonski okvir za upravljanje turizmom u smjeru održivosti i na temelju podataka. Uz to, kako bismo dali potporu investicijama u projekte koji podupiru razvoj cjelogodišnjeg turizma osigurali smo i rekordna sredstva od 1,3 milijarde eura za turistički sektor. Vjerujem kako ćemo time podići kvalitetu i Hrvatsku u budućnosti pozicionirati kao konkurentnu destinaciju visokokvalitetne ponude te osigurati da postanemo lider u održivom turizmu – istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Noćenja od siječnja do srpnja mjeseci
Gledano prema destinacijama, najviše je noćenja tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Umagu te Splitu, dok je, gledano prema tržištima, u prvih sedam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (11,4 milijuna noćenja, razina prometa 2022. godine), Hrvatske (6,8 milijuna noćenja, +4 posto u odnosu na 2022.), Slovenije (6,2 milijuna noćenja, +3 posto u odnosu na 2022.), Austrije (4,5 milijuna noćenja, +2 posto u odnosu na 2022.), Poljske (3,5 milijuna noćenja, razina prometa 2022. godine).

Rezultati u srpnju

IZ HTZ-a donose i podatke za sami srpanj kada je u Hrvatskoj ukupno ostvareno 4,8 milijuna dolazaka i preko 29,5 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 3 posto u dolascima i izjednačenje rezultata u noćenjima, odnosno rast od 2 posto u dolascima ako govorimo o srpnju 2019.
Pritom je u srpnju u jadranskim županijama ostvareno 4,5 milijuna dolazaka i 28,9 milijuna noćenja što u odnosu na lani predstavlja rast od 2 posto u dolascima i izjednačenje rezultata u noćenjima, u Zagrebu je pritom ostvareno 145 tisuća dolazaka (+12 posto u odnosu na lani) i 266 tisuća noćenja (+8 posto u odnosu na lani), dok je u ostatku kontinenta ostvareno 172 tisuće dolazaka (+8 posto u odnosu na lani) i 355 tisuća noćenja (+10 posto u odnosu na lani).
Najviše noćenja u srpnju ostvarili su gosti s tržišta Njemačke (5,1 milijuna noćenja), Slovenije (3,8 milijuna noćenja), Hrvatske (3,3 milijuna noćenja), Češke (2,1 milijuna noćenja), Poljske (2 milijuna noćenja) te Austrije (1,9 milijuna noćenja).

Pročitajte još

Gorivo od utorka jeftinije?

Dulist

Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Dulist

REZULTATI DIP-a HDZ sa 6 mandata, SDP 4, Domovinski i Možemo s po 1 mandatom. Šuica opet opet u EU parlamentu

Dulist