Hrvatska

Mladi liječnici: Prošla su četiri mjeseca od dogovora, a robovlasnički ugovori nisu ukinuti

dom zdravlja doktor zdravstvo01

Iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske poslali su priopćenju u kojem su odlučili progovoriti o odluci Ustavnog suda vezano za, kako kažu, ‘robovlasničke ugovore’ te reagirati na priopćenje Ministarstva zdravstva od prije dva dana.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Prije svega, pozdravljamo odluku Ustavnog suda broj U-III-2405/2022, kojom se utvrđuje da obveza liječnika o vraćanju bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju predstavlja kršenje članka 55. Ustava, tj. kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu.

Ovo je iznimno važna odluka kojom se konačno potvrđuje ono što godinama ističu krovne liječničke organizacije, a to je da su ugovori o specijalizaciji de facto robovlasnički jer se potražuje povrat ustavom zagarantirane zarade. U modernoj i pravednoj europskoj državi kršenje Ustava kao temeljnog zakonskog akta države imalo bi za posljedicu tešku zakonom propisanu sankciju za počinitelja tog djela.

U skladu s time nadamo se da će Ministarstvo zdravstva (u nastavku MIZ) u najkraćem roku ispoštovati dogovor postignut 11.4.2023. sa predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, kada je određeno da je nužno ispuniti četiri zahtjeva liječnika, među kojima je i ukidanje robovlasničkih ugovora. Od tog dogovora prošlo je već četiri mjeseca, a zahtjev o ukidanju robovlasničkih ugovora nije ostvaren.

Imali smo tri sastanka u MIZ-u od kojih je zadnji bio 20.6.2023.godine. Tada su MIZ-u prezentirana gotova zakonska rješenja za ukidanje robovlasničkih ugovora, uključujući i ugovore od 2019. na dalje u kojima stoji stavka ‘proračunske osnovice po mjesecu specijalizacije, te četverostruki iznos proračunske osnovice’ kao paušalni trošak specijalizacije koji nema veze s realnim troškovima specijalizacije.

Priopćenje MIZ-a od 2.8.2023., u kojem se navodi da je od 2019. zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije, ne prikazuje stvarno stanje jer su tim troškovima dodani iznosi proračunske osnovice po mjesecu specijalizacije te četverostruki iznos proračunske osnovice kao trošak zdravstvene ustanove. Navedeni dodani iznosi ne temelje se na nikakvim realnim troškovima specijalizacije, a s njima se iznosi u slučaju prekida ugovorne obveze penju do čak 36 000 eura, dok su realni troškovi specijalizacije oko 3700 €.

MIZ pravda takve troškove navodeći kako je takva praksa i u ostatku Europske unije te u ugovorima o specijalizaciji financiranima putem EU fondova. Međutim, unatoč našim brojnim upitima MIZ odbija dati na uvid takve ugovore o specijalizaciji. Stoga pozivamo MIZ da javno navede u kojim je točno europskim državama takva praksa. Koliko je nama poznato niti jedna druga zemlja Europske unije nema takve robovlasničke ugovore. Dovoljno je istaknuti da sami spomen naših ugovora kolegama iz ostatka EU izaziva zaprepaštenje.

Također je žalosno i neobjašnjivo da MIZ za svu ovu problematiku zna od daleko prije 2016., kada je javno iznesena na prvom prosvjedu specijalizanata. Usprkos tome do današnjeg dana nisu ponuđena nikakva konkretna rješenja. Od zadnjeg sastanaka u MIZ-u prošlo je više od mjesec i pol dana i od tada im rješenja stoje na stolu. Zanima nas što se točno čeka?

Mi nikada nismo bježali od odgovornosti, obaveza i realnih troškova specijalizacije (trošak mentora i komentora, trošak specijalizantske knjižice i dnevnika rada, trošak postdiplomskog studija u trajanju od 3 mjeseca, te trošak polaganja specijalističkog ispita), no povrat bruto plaća i paušalni iznosi proračunskih osnovica nemaju mjesta u ugovorima za specijalizacije.

Odluka najvišeg suda u Republici Hrvatskoj kristalno je jasna. Nas ne zanima pozdravljanje savršeno jasnih odluka Ustavnog suda od strane MIZ-a, nego očekujemo da će odgovorni u ovoj državi ozbiljno shvatiti ovaj zahtjev ukidanja robovlasničkih ugovora, te da će u najkraćem roku implementirati zakonske promjene u skladu sa dogovorom koji je postignut 11.4.2023. sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.’

Pročitajte još

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović