Aktualno

Najviša razina inflacije u EU otkad statističari prate podatke o cijenama

Rujanska inflacija u Europskoj uniji ponovno je dotaknula rekordnu razinu, ubrzavši na 10,9 posto, 0,8 postotnih bodova više nego u prethodnom mjesecu. Radi se o najvišoj razini otkad europski statističari prate podatke o cijenama. Usporedbe radi, cijene u Hrvatskoj (mjerene HICP-om) rasle su još bržom dinamikom; godišnja stopa inflacije u rujnu iznosila je 12,6 posto, navodi Polsovni.hr.

U 19 zemalja članica eurozone prosječni rast inflaciji bio je umjereniji – 9,9 posto, u usporedbi s 9,1 posto tijekom kolovoza. Kontinuirani rast cijena nastavak je prelijevanja energetske krize na ostatak europskog gospodarstva.

Cijene energenata, koje se horizontalno ugrađuju u sve ostale cijene i usluge, porasle su u godinu dana za 40,7 posto. U kolovozu je njihov skok u usporedbi s istim mjesecom 2021. iznosio 38,6 posto. Svježa hrana u godinu dana poskupjela je, prosječno gledano, 12,7 posto, nastavljajući višemjesečnu uzlaznu putanju.

Prema podacima Eurostata, inflacija snažno pogađa čitavu Europsku uniju, a u rujnu je ubrzala u 20 članica, pri čemu su na udaru baltičke zemlje. Više pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

Gdje ćete navijati i jeste li se već opremili rekvizitima? Pošaljite nam navijačku atmosferu!

Dulist

Dođite u Studentski dom i navijajte za ‘Vatrene’!

Dulist

Napustila nas je profesorica Božena Berdović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija