Hrvatska

NAJPRODAVANJIA VOĆKA Cijene banana idu do vrtoglavih 2,99 eura‎

NAJPRODAVANJIA VOĆKA Cijene banana idu do vrtoglavih 2,99 eura‎

Veleprodajna cijena banana podrijetlom iz Ekvadora na hrvatskom je tržištu u siječnju bila 5,26 posto viša nego u prosincu prošle godine, a u odnosu na siječanj 2022. čak 31,87 posto. To su podaci Tržišno-informacijskog centra u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede, donosi Večernji list. No naznake su da bi nove nabavne cijene banana mogle biti više i 13,7 posto pa bi za toliko mogle skočiti i maloprodaji, kazao je predsjednik uprave KTC-a Ivica Katavić.
Uspoređuje li se prošli tjedan s istim tjednom lani, najprodavanija voćka u Hrvata u veleprodaji je bila i 23 posto skuplja nego tada; na tržnicama, gdje je ujedno i najskuplja, 16 posto, a u trgovinama im je, prema TISUP-u, cijena bila 11 posto viša, što je najbolji dokaz da se skupa nabava zasad najmanje prenijela na kupce. No hoće li se to dogoditi? Banane od siječnja u većim trgovačkim lancima u Zagrebu drže, naime, cijenu od oko 1,45 eura ili 10,92 kune. Gledaju li se pak pojedini gradovi poput Varaždina – maloprodajna cijena banana je s prosječnih 9,89 kune (1,32 eura) s kraja veljače 2022. u ovoj godini skočila na 1,72 eura u tom gradu, dok je najviša zabilježena cijena iznosila vrtoglavih 2,99 eura ili 22,53 nekadašnje kune. Najniža cijena zabilježena je u Čakovcu, 1,12 eura, dok je hrvatski prosjek prema TISUP-u 1,47 eura naspram lanjskih 1,33.

-Još ćemo vidjeti u kojoj će se mjeri najave novih cijena prenijeti na maloprodaju kad roba dođe – kaže Katavić kako je riječ o uvoznoj robi, ali i jednoj od najprodavanijih u trgovinama jer se prodaje cijelu godinu. Ne bude li je više i ona dođe po novoj cijeni, jednostavno nemaju izbora, objašnjava.
Predsjednica uprave Enna Fruita Sanja Burić kaže kako su banane u samoj nabavi u odnosu na prije dvije godine skuplje 60 posto, ali na tržištu nisu poskupjele ni približno toliko.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović