Hrvatska

NAJPRODAVANJIA VOĆKA Cijene banana idu do vrtoglavih 2,99 eura‎

NAJPRODAVANJIA VOĆKA Cijene banana idu do vrtoglavih 2,99 eura‎

Veleprodajna cijena banana podrijetlom iz Ekvadora na hrvatskom je tržištu u siječnju bila 5,26 posto viša nego u prosincu prošle godine, a u odnosu na siječanj 2022. čak 31,87 posto. To su podaci Tržišno-informacijskog centra u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede, donosi Večernji list. No naznake su da bi nove nabavne cijene banana mogle biti više i 13,7 posto pa bi za toliko mogle skočiti i maloprodaji, kazao je predsjednik uprave KTC-a Ivica Katavić.
Uspoređuje li se prošli tjedan s istim tjednom lani, najprodavanija voćka u Hrvata u veleprodaji je bila i 23 posto skuplja nego tada; na tržnicama, gdje je ujedno i najskuplja, 16 posto, a u trgovinama im je, prema TISUP-u, cijena bila 11 posto viša, što je najbolji dokaz da se skupa nabava zasad najmanje prenijela na kupce. No hoće li se to dogoditi? Banane od siječnja u većim trgovačkim lancima u Zagrebu drže, naime, cijenu od oko 1,45 eura ili 10,92 kune. Gledaju li se pak pojedini gradovi poput Varaždina – maloprodajna cijena banana je s prosječnih 9,89 kune (1,32 eura) s kraja veljače 2022. u ovoj godini skočila na 1,72 eura u tom gradu, dok je najviša zabilježena cijena iznosila vrtoglavih 2,99 eura ili 22,53 nekadašnje kune. Najniža cijena zabilježena je u Čakovcu, 1,12 eura, dok je hrvatski prosjek prema TISUP-u 1,47 eura naspram lanjskih 1,33.

-Još ćemo vidjeti u kojoj će se mjeri najave novih cijena prenijeti na maloprodaju kad roba dođe – kaže Katavić kako je riječ o uvoznoj robi, ali i jednoj od najprodavanijih u trgovinama jer se prodaje cijelu godinu. Ne bude li je više i ona dođe po novoj cijeni, jednostavno nemaju izbora, objašnjava.
Predsjednica uprave Enna Fruita Sanja Burić kaže kako su banane u samoj nabavi u odnosu na prije dvije godine skuplje 60 posto, ali na tržištu nisu poskupjele ni približno toliko.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist