DuList IN

NAJBOLJA HRVATSKA BARMENICA ANDREA BRKOVIĆ Očekivala sam dobar plasman, ali ne i 1. mjesto!

andrea 1 NASLOVNA

Pehar najboljeg hrvatskog barmena, odnosno barmenice, ostao je u Gradu gdje se i održavalo 29. državno prvenstvo u organizaciji Hrvatske udruge barmena. I to u rukama Andree Brković koja još uvijek ne može doći sebi od uzbuđenja i sreće da je upravo nju, posve zasluženo naravno, dopala čast da predstavlja Hrvatsku na svjetskom prvenstvu koje će se održati iduće godine na portugalskom otočju Madeira. Odlučili su tako suci na čelu s predsjednikom Hrvatske udruge barmena, također Dubrovčaninom, Srđanom Perišićem. Pri ocjenjivanju uzimalo se, jasno, u obzir sve, od izrade, preko dekoracije, do prezentacije i
okusa. Natjecatelji su imali za zadatak pripremiti ‘long drink’ koktel i za to su bili vremenski ograničeni na 7 minuta. Iskusnoj barmenici Andrei, koja je do sad sudjelovala na 20-ak natjecanja te osvojila više nagrada, to nije predstavljalo veliki problem ni stres. Ipak na samom proglašenju je ostala zatečena…

andrea 2 WEB 1

Jaka konkurencija
—Nisam osjetila tremu jer mi je užitak predstavljalo samo sudjelovanje u natjecanju. Očekivala sam dobar plasman, ali ne i prvo mjesto jer sam bila u konkurenciji s kvalitetnim i iskusnijim kolegama. Zaista sam bila ugodno iznenađena pobjedom koja je došla kao kruna mog truda, rada i ljubavi u spravljanju koktela – rekla nam je Andrea.
Konkurencija je bila jaka. Naime, svoje znanje i vještine u hotelu Kompas gdje se natjecanje održavalo demonstriralo je 34 najboljih hrvatskih barmena.
—Ovo je do sada moj najveći uspjeh, biti državna prvakinja nije mala stvar! – ponosna je Brković, koja je nakon završene turističko-ugostiteljske škole, smijer konobar, odmah krenula raditi u ugostiteljstvu, a strast prema izradi koktela otkrila je vrlo brzo.

Sretna zvijezda
—Čim sam počela raditi u baru zainteresirali su me kokteli. Članica sam Hrvatske udruge barmena već nekih 10-ak godina. To mi jako puno znači radi stjecanja znanja od starijih kolega, natjecanja, druženja, edukacija i master clasa. Moje prvo natjecanje i uspjeh bio je Brugal kup u Dubrovniku na kojem sam osvojila 2. mjesto sponzora što mi je dalo podstreha za dalje – kazala nam je Brković koja je čak dva puta odnijela pobjedu na Lady’s Cupu u Splitu koji se održava svake godine u sklopu Adriatic gastro sajma. Zanimalo nas je što je sve smiksala u koktelu koji je osvojio stručni žiri i učinio je državnom prvakinjom.
—Pravila sam koktel na bazi gina, kojeg sam nazvala Buona stella, što znači sretna zvijezda. Koktel se sastoji od gina, likera od dinje, likera od ljubičice, soka od limete i tonika. Jednostavno sam se igrala sa sastojcima i napravila koktel jer je to meni postala rutina. Isprobala sam ga naravno prije samog natjecanja napraviti više puta kako bi do savršenstva dovela omjer sastojaka te kako bi bila sigurna da ću ga stići izraditi u zadanom vremenu – pojasnila nam je Brković koja se svjetskom prvenstvu u Madeiri neizmjerno veseli, mada još uvijek ne zna točno u kojem mjesecu 2024. godine će se održati. Mi joj naravno želimo da bude opuštena, samouvjerena i razigrana kao i do sada te da našu zemlju, u što ni najmanje ne sumnjamo, predstavi na najbolji mogući način.

andrea 3 WEB

 

SVJETSKO PRVENSTVO NA EGZOTIČNOM ARHIPELAGU

Madeira – ‘biser Atlantskog oceana’ i dom Cristiana Ronalda
Andrea će, osim u osmišljavanju i pripremi koktela na svjetskom natjecanju barmena, imati priliku uživati u ljepotama portugalskog otočja na sjeverozapadnoj obali Afrike. Ova se 4 otočića često naziva ‘biser Atlantskog oceana’ i to zbog jedinstvenog krajolika – zelenih planina i crnih plaža. Za to je zaslužna činjenica da je Madeira vrh vulkanskog oklopa, koji se uzdiže 6000 metara od dna oceana, od kojih 1865 metara nadmorske visine. Uživat će zasigurno naša najbolja barmenica i u delicijama portugalske kuhinje, rijetkom voću, povrću i neobičnim ribljim specijalitetima po kojima je Madeira poznata. Ljubitelji nogometa, naročito lika i djela jednog od najboljih – Cristiana Ronalda – zasigurno bi rado bili na Andreinom mjestu. On je, naime, rođen u najvećem i glavnom gradu Madeire – Funchalu. Andrea će tako sletjeti na aerodrom koji nosi njegovo ime – Madeira International Airport Cristiano Ronaldo. Moći će posjetiti i muzej koji je Ronaldo otvorio sam sebi u čast. Tamo će moći razgledati sve njegove trofeje, saznati više o njegovom nogometnom putu i vrtoglavom usponu te se slikati s njegovim statuama u prirodnoj veličini.

Foto: Hrvatska udruga barmena/Tonči Plazibat

Pročitajte još

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist