Kultura

NAJAVLJENE 69. IGRE Ruždjak Podolski: Ostvarili smo zacrtanu misiju, računamo na Dubrovčane

04072018 ljetne igre pressica 47

Kroz ovogodišnji program ostvarena je zacrtana misija, prije svega u ambijentalnosti festivala te mobilnosti i komunikativnosti ideja, kao i privlačenja novih publika, međunarodnog umrežavanja i promocije mladih umjetničkih naraštaja – izjavila je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski u srijedu na konferenciji za medije uoči 69. izdanja festivala, koji se održava od 10. srpnja do 25. kolovoza.

-U izradu programa uloženo je puno truda, mara i ljubavi. Spremni smo za festival. Želimo ga što suvislije ponuditi publici. Nemamo se čega bojati. Želimo pokazati otvorenost i težnju ka sukreaciji s građanima. Računamo na Dubrovčane i svu ostalu dobrodošlu publiku – naglasila je intendantica.

Inače, u 47 dana festivala na dvadeset ambijentalnih lokacija preko dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta izvest će oko 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

-Dramski dio donosi najbolje dosege hrvatskog suvremenog kazališta, ali i uvide u nova događanja u europskom kazalištu i suvremenom plesu. U odnosu na 68. Igre povećan broj koprodukcija, produkcija i gostovanja. Nastavljamo profilirati Dubrovnik kao europski relevantnu destinaciju ambijentalnog kazališta – rekao je pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić, koji je autor scenarija i redatelj svečane ceremonije otvaranja.

-Pokušat ćemo ujediniti grad i publiku te poručiti kako su grad i Igre ne samo umjetnici, već i njegovi građani – poručio je Božić.

-Glazbeni dio programa oslanja se na nizu suradnji dubrovačkih, hrvatskih i inozemnih umjetnika, ali i na ponajboljim istaknutim imenima glazbene scene. U Kneževom dvoru nastupit će mladi, ali vrhunski glazbenici koji su netom osvojili nagrade na eminentnim natjecanjima. Imat ćemo i majstorske radionice u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung– izjavila je pomoćnica intendantice za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle.

-U sedam mjeseci zajedničkog rada osmišljen je dobar program s vizijom i konceptom. Ukupni proračun festivala ove godine iznosi 14 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna kuna više nego lani, zahvaljujući suradnji sa zakladom Caboga Stiftung te Jadranskim luksuznim hotelima. U Dubrovniku je ovakav festival zahtjevno organizirati jer grad paralelno živi kulturu i turizam te se pokušava pronaći zajednički put do suradnje kojom su svi zadovoljni – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović.

-Ovogodišnje izdanje uvertira je obljetničkih 70. Igara, ali i ispit za novo umjetničko vodstvo festivala. Program je obuhvatio sve što je Dubrovniku bitno, jer ima ponudu za mlađu i stariju publiku, a krasi ga i međunarodni karakter. Osnovna je nit otvorenost prema gradu i građanima, koji će prepoznati kvalitetu programa. Uz to je važno da se prvi put koriste sredstva iz fondova Europske unije – smatra gradonačelnik Mato Franković, dok je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević istaknula značaj festivala za grad, županiju i Hrvatsku.

Pročitajte još

Devet dramskih naslova za jubilarno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

‘BIBLIOTERAPIJA’ Susret srednjoškolaca s pjesnikinjom Monikom Herceg

Dulist

PRIRODOSLOVNI MUZEJ DUBROVNIK izložba Plankton- divovi u kapljici vode ove subote

Dulist