Sport

Nagrađeni najbolji župski sportaši, posthumno priznanje Matei Knego

Nagrađeni najbolji župski sportaši, posthumno priznanje Matei Knego

Iva Oberan i Marijo Barović najuspješniji su sportaši Župe dubrovačke u 2018. godini. Najuspješnija ekipa je Autoklub Župa dubrovačka, a najdarovitija mlada sportašica je Ema Ljumović. Zajednica sportova Općine Župa dubrovačka, koja je prvi put u srijedu navečer uručila nagrade najuspješnijim župskim sportašima, dodijelila je i posthumno nagradu Matei Knego za mnogobrojna postignuća u judu.

Iva Oberan, članica JK Župa dubrovačka, nagrađena je za ostvarene prestižne sportske rezultate, a posebno za zlatna odličja na državnim prvenstvima u judu. U 15 godina karijere osvojila je preko 150 medalja sa raznih međunarodnih turnira, državnih prvenstava te europskih kupova u svim uzrasnim kategorijama. U 2018. Oberan je postala prvakinja Hrvatske u juniorskom uzrastu te uzrastu do 23 godine i seniorska viceprvakinja Hrvatske. Osvojila je i pet medalja na europskim kupovima.

Automobilist Marijo Barović ostvario je zapažene sportske rezultate te zlatna odličja na državnim prvenstvima u automobilizmu. Višestruki je prvak Hrvatske u tri različite discipline – tri puta na krugu te po jednom na kronometru i autoslalomu. Prošle je godine prvi put osvojio Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu. Najuspješnija sportska ekipa, Autoklub Župa dubrovačka, osnovan je 2004. godine. Od 2015. godine klub je počeo ostvarivati zapaženije rezultate na državnoj razini te je postao ozbiljna konkurencija u svim disciplinama. Napornim radom klub je uspio održati kontinuitet rezultata te u 2018. godini ostvariti najbolji rezultat od osnutka – postati viceprvak Hrvatske na brdskom prvenstvu.

Mlada judašica Ema Ljumović, članica JK Župa dubrovačka proglašena je najdarovitijom mladom sportašicom, a u 2018. godini osvojila je 1. mjesto na Kupu sv. Vlaha, 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske za djecu te 1. mjesto na Kupu u Mokošici.

Obitelj pokojne judašice Matee Knego primila je večeras nagradu i priznanje koje joj je posthumno dodijeljeno za sportska postignuća u judu. Na mnogobrojnim natjecanjima na kojima je sudjelovala redovito je osvajala medalje, njih 80, od kojih 50 zlatnih i danas krasi dom njene obitelji.
Nazočnima se na svečanosti obratio Matein otac Stjepan Knego posebno pozdravivši Mateinog prvog trenera Martina Sentića.

-Teško je u ovim momentima biti radostan, ali mi zaista jesmo radosni i ponosni, a znamo, draga Matea, da se i ti sada raduješ, jer se tvoj duh tu sada osjeća – rekao je gospar Stjepan zahvalivši se Zajednici sportova Općine Župa dubrovačka, JK Dubrovnik 1966, u kojem je Matea počela trenirati, kao i JK Župa dubrovačka u kojega prelazi 2010. godine. Zahvalio se svim trenerima, a posebno Icu Oberanu.
-Hvala tebi ženo jer si rodila i odgojila jednu prekrasnu curu – rekao je gospar Stjepan svojoj supruzi te se još jednom zahvalio svima ‘jer ste našu obitelj danas učinili ponosnom i radosnom’.

Inače, Zajednica sportova Općine Župa dubrovačka osnovana je prošle godine, a u sklopu nje djeluje 20 sportskih klubova s područja ove općine. Predsjednik Ivica Cumeljan istaknuo je kako se zajednica širi, još je 4-5 klubova u osnivanju te ima više od tisuću članova.
-Kad popravimo infrastrukturu u nekim sportovima nadam se da će zanimanje, odnosno porast klubova biti ogroman, a time i kvaliteta i da ćemo svi skupa uživati u sportskim uspjesima pojedinaca i klubova koji će u zemlji i inozemstvu predstavljati kako sebe, svoje klubove tako i našu općinu – rekao je Cumeljan.

Načelnik Silvio Nardelli čestitao je prvu godišnjicu rada Zajednici sportova.-Dugi niz godina smo željeli osnovati Zajednicu sporta, što nam je i zakonska obveza, ali svakako i pomoć u financiranju svih klubova koji egzistiraju na području naše općine. Od samog osnutka Zajednica je uvelike pomogla rad sporta, ali i same općine utvrdivši određene kriterije za redovni rad sportskih klubova – rekao je Nardelli dodavši kako nagrade odlaze u prave ruke.
-Jedna mala Župa dubrovačka u sportskom smislu ima velike rezultate – rekao je načelnik čestitavši dobitnicima nagrada poželjevši im još dobrih rezultata.

Ispred Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije nazočnima se obratio dopredsjednik Marinko Mikulandra koji je rekao kako je župska zajednica 23. članica županijske Zajednice športa.
-Uvijek ćete imati u nama pravog prijatelja i savjetnika – rekao je Mikulandra dodavši kako su sportski uspjesi Župe vrijedni svake pohvale.
-Šport pomaže roditeljima u odgoju djece i on je taj koji će djecu izvesti na pravi put – rekao je Mikulandra.

Pročitajte još

SJAJNA POBJEDA RK ARDIAEI ‘Oproštaj od Mljekare na najljepši način’

Dulist

MEĐUNARODNI MITING Deset medalja za Atletski klub Dubrovnik!

Dulist

DRUGI DAN MITINGA Još tri medalje za PK Jug!

Dulist