Aktualno

Nadzorni odbor HEP-a odobrio zaduženje

Nadzorni odbor HEP-a izglasao je zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoj u visini 123 milijuna eura za gradnju hidroelektrane Ombla, uprkos tome što je bančina analiza pokazala da je projekt rizičan i komercijalno posve neisplativ, piše energetika-net.com.

Kako se navodi u tekstu urednice Nine Domazet, banku pri odobravanju kredita ne zanima na što će ga Elektroprivreda trošiti i koliko je projekt objektivno rizičan, što je prilično neobično za jednu razvojnu banku koja bi se trebala voditi malo drugačijim postulatima.

“Jesu li gospoda u Nadzornom odboru imala na raspolaganju sve podatke o HE Ombla ili samo HEP-ovu verziju priče? Pravo je pitanje koliko će se zapravo ulupati u eksperimentalnu podzemnu elektranu, gdje građevinski radovi nose 70 do 80% vrijednosti projekta. Radovi se izvode u kršu, slično kao za HE Lešće, koja je s planiranih 70 milijuna eura poskupila na gotovo 100 milijuna eura. Treba se zapitati koliko može koštati obuzdavanje ogromnog podzemnog jezera i to u kršu? Svaki, pa i najluđi scenarij je moguć.”, ističe u svom osvrtu Nina Domazet.

Pročitajte još

RAZGOVOR: MATO BUTIJER Apsolutno sam siguran da će se žalba za placu u Gružu riješiti u našu korist

Leona Rašica

‘Kvadrat’ građevinskog zemljišta u našoj županiji 200, a u Požeško-slavonskoj 18 eura

Dulist

Predstavljena knjiga ‘Od mrvice do lavice’ Karmen Kmetović Prkačin

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija