Županija

NAČELNIK LASIĆ ARGUMENTIRA ODLUKU Cijena parkinga u Cavtatu skočila na 20 kuna. Opravdano?

NAČELNIK LASIĆ ARGUMENTIRA ODLUKU Cijena parkinga u Cavtatu skočila na 20 kuna. Opravdano?

‘Vidim da se općina nije pohvalila da je poskupio parking u Cavtatu. 20 kn sat. Živjeli’, komentar je koji oštro kritizira novu odluku Općine Konavle, a na koji se u grupi Zavazda Konavle nadovezalo oko 40 komentatora, mahom ljutitih stanovnika Cavtata i Konavala.
Većina njih svoj komentar je počela riječju ‘sramota’, neki oštrije nastavili, neki su tek ogorčeni. ‘(…) Za odve­sti dijete na sladoled i u parkić tre­baš kredit dići’ ili pak komentar kojeg je jedna korisnica Facebooka uputila drugom komentatoru: ‘Mislila sam ti reć da dođeš u Cavtat na kafu pa da usput vidiš kako nam je lijep parking, ali jeftinije je meni doć’ u grad, a bome imam i plaćen parking!’

Skuplji parking od kafe
Dio komentatora i stanovnika Cavtata i Konavala koji su nam se obratili ista­knuli su i kako drugu zonu u gradu plaćaju 120 kuna, odnosno kako je u Cavtatu ‘skuplji parking of kafe’. Dio je ‘udario’ direktno na Općinu uz poruku kako ‘ovo nisu poeni koji grade kari­jeru’ i kako bi ‘nadležnima stanovnici općine trebali biti važni’.
‘Zapitajte se malo vi koji ste doni­jeli ovu odluku!’, bio je komentar zbog kojeg smo se odlučili ‘okrenuti’ na tele­fon prvog čovjeka Konavala, načelnika Boža Lasića uz zamolbu da nam argu­mentira povećanu cijenu karte koja je Konavljanima nadošla kao svojevrsni šok. Nije se, istaknuo je Lasić, radilo bez promišljanja.

NAČELNIK LASIĆ ARGUMENTIRA ODLUKU Cijena parkinga u Cavtatu skočila na 20 kuna. Opravdano?

Lasić: Pokrit ćemo cijeli niz troškova
— Cijena parkinga u svim primorskim mjestima značajno je veća nego naša. Konkretno, u Dubrovniku je primjerice 45 kuna cijena parkinga, na nekim mje­stima u gradu i više, dok je u nas tre­nutno 20 kuna. To je prvi argument. Drugo, išli smo s pretpostavkom da tu većinom parkiraju stranci, odnosno gosti koji dolaze u Cavtat. No, zaista ne želim da ovaj sad argument ispadne u smislu ‘eto, gulimo goste’. Isto tako želio bih naglasiti nešto što prije nije postojalo kao opcija – svi stanovnici Konavala mogu kupiti kartu za parking koja iznosi 200 kuna mjesečno. Dakle, za deset sati parkinga od 20 kuna moći će parkirati cijeli mjesec za 200 kuna – naglašava Lasić.

— Svakome tko se ide kupati u Cavtat isplati se dati 200 kuna mjesečno za parking, doći parkirati u Cavtat i cijeli dan ostaviti auto, ma mjesec dana ga može ostaviti u Cavtatu. Mislim da je to korektna, fer opcija – istaknut će dalje načelnik Lasić, napominjući kako se ovim potezom pokriva cijeli niz troš­kova nastalih u proteklom razdoblju. Za kraj, pojasnio nam je i nekoliko detalja oko lokacije parkinga.

— Proširili smo parking i plaćamo dio parkinga i fit – koristimo parking od privatnika kao bismo imali više par­king prostora. Sve je to uzrokovalo da se s dosadašnjih deset kuna cijena par­kinga poveća na 20. Ponavljam, omo­gućili smo mjesečnu kartu za sve sta­novnike Konavala – zaključuje Lasić.

Promjena cijene parkinga u Cavta­tu, vol. 1
Na stranicama Općine Konavle pro­našli smo podatak kako se 28. srpnja 2020. godine cijena parkirne karte pro­mijenila s pet na deset kuna po satu. Čistoća i zelenilo Konavle obavijestili su korisnike parkinga u Cavtatu da se od 30. srpnja 2020. cijena s 5 kuna po satu mijenja na 10 kuna po satu, a bilo je to i razdoblje kad su vladale stroge epidemiološke mjere pa se tako zbog istih kontakt obavljao preko kliznog prostora na parking kućici.

Za sve one koji će radi poskupljenja odustati od limenog ljubimca i preći na javni gradski prijevoz vrijedi dodati i kako je legendarna ‘desetka’ pojačana od prvog dana lipnja, što nije niti blizu dovoljno ukupnom prometu ljudi koji se tom linijom vozi. MNJB

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist