Aktualno

NAČELNIK IVAN PAVLIČEVIĆ Policija je spremna prilagoditi se svim izazovima

NAČELNIK IVAN PAVLIČEVIĆ Policija je spremna prilagoditi se svim izazovima

U povijesti čovječanstva ova 2020. godina ostat će zauvijek zapamćena kao godina u kojoj smo se borili protiv epidemije bolesti COVID-19, no pamtit ćemo je i kao godinu u kojoj smo pokazali koliko je bitno zajedništvo, suradnja, ali i solidarnost i požrtvovnost kako bismo pobijedili sve izazove s kojima se suočavamo – rekao je za DuList načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević u osvrtu na godinu za nama.

— Pandemija, odnosno mjere ograničenja koje su se provodile ili se još uvijek provode, utjecale su na društvo i živote pojedinaca, ne samo u Hrvatskoj ili u našoj Županiji, nego u svijetu. Određeno razdoblje smo morali ostati unutar svojih domova, neki naši sugrađani našli su se u egzistencijalnim problemima, a neki su, na žalost, pretrpjeli i gubitak člana obitelji. Sve to utjecalo je i na dinamiku ponašanja pojedinaca. Tako je ukupan broj kaznenih djela u blagom padu, broj kaznenih djela imovinskog kriminaliteta značajno je smanjen, a povećanje smo evidentirali kod kaznenih djela obiteljskog nasilja. Iako se statistički bilježi povećanje obiteljskog nasilja u najširem smislu riječi, moram istaknuti da se u najvećem broju slučajeva ipak radi o verbalnom nasilju i prijet-njama, a vrlo rijetko o teškom fizičkom nasilju. Porast broja kaznenih djela obiteljskog nasilja u odnosu na prethodnu godinu rezultat je i naših napora jer zbog edukacije i senzibilizacije policijski službenici određena ponašanja prepoznaju kao kaznena djela, a ne kao prekršaje. Isto tako je iznimno važno da smo ohrabrili žrtve na prijavljivanje nasilja – smatra Pavličević.

Nadalje navodi kako je u padu broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, što je i očekivano s obzirom na to da zbog pandemije turistički dolasci nisu bili ni blizu prošlogodišnjim, a brojne mjere utjecale su da naši sugrađani više vremena provode unutar četiri zida, a ne na javnim prostorima.

Poboljšana prometna statistika

— Policijska uprava dubrovačko-neretvanska tijekom ove godine bilježi značajno poboljšanje prometne statistike. Broj prometnih nesreća pao je za gotovo 40 posto, broj teško ozlijeđenih osoba smanjen je za 47 posto, dok je broj smrtno stradalih osoba smanjen za 55 posto. Da nam smanjenje broja smrtno stradalih ne ostane na postotku, moram reći da imamo šest manje smrtno stradalih osoba u usporedbi s prošlom godinom, a potpuno zadovoljni ćemo biti tek onda kada ne budemo imali smrtno stradalih. Dobroj prometnoj statistici je zasigurno pridonijela situacija s mjerama ograničenog kretanja, ali i manji promet tijekom turističke sezone. Međutim, moram istaknuti da naša policija već duže vrijeme poseban naglasak stavlja na prevenciju prometnih nesreća te ulaže velike napore u provođenju edukativnih i preventivnih aktivnosti, dok smo represivno snažno usmjereni na recidiviste i počinitelje najtežih prometnih prekršaja tzv. četiri ubojice u prometu. Vjerujemo da za dobre rezultate u prometu možemo dijelom pripisati i tome – navodi načelnik.

Višestruko povećan opseg posla

Od samog početka provođenja mjera za suzbijanje epidemije policija je sudjelovala ili provodila nadzor nad poštivanjem većine mjera koje je, kroz Odluke, donio Stožer civilne zaštite RH.

— Opseg našeg posla se višestruko povećao, ali naučeni smo prilagoditi se zadanim zadaćama i trudimo se posao obavljati profesionalno, a da pritom pridonesemo da ova kriza prođe što prije i sa što manje posljedica – istaknuo je načelnik Pavličević.

— Teško je predvidjeti što nas čeka u novoj 2021. godini jer nitko od nas nije ni slutio koje će sve izazove pred nas staviti ova 2020. godina. Nadam se da će naši sugrađani pronaći u sebi dovoljno strpljenja dočekati završetak epidemije poštujući sve mjere Stožera, a njen se kraj, duboko sam uvjeren, već polako nazire. Kakva god bude sljedeća godina, policija je spremna prilagoditi se svim izazovima, a za kraj građanima želim sretnu novu 2021. godinu, uz obilje osobnog mira, zdravlja i blagostanja – zaključio je Ivan Pavličević.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. prosinca 2020.

Pročitajte još

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist