Aktualno

LUKŠA MATUŠIĆ Iza nas je izuzetno zahtjevna godina. S ponosom se okrećemo prema 2021.

LUKŠA MATUŠIĆ Iza nas je izuzetno zahtjevna godina. S ponosom se okrećemo prema 2021.

Iako je na 2020. godinu uvelike utjecala zdravstvena i ekonomska kriza uzrokovana koronavirusom, Vodovod Dubrovnik ipak je uspješno prebrodio i usprkos svemu tome odradio neke značajne investicije te i službeno pokrenuo Aglomeraciju Dubrovnik – ističe za DuList predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.
-Zapravo možemo reći kako je potpisom ugovora za Aglomeraciju, na njenom samom kraju, 2020. godina dobila svojevrsno iskupljenje te će ipak biti upisana zlatnim slovima u povijesne knjige, barem što se tiče Vodovoda i značaja za vodoopskrbu i odvodnju u Dubrovniku. Taj kapitalni projekt bio je glavni fokus Vodovoda u prošloj godini i izuzetno smo ponosni što smo usprkos svim nedaćama upravo tijekom nje uspješno dovršili sve potrebne predradnje za njegov početak. Koliko je to važan projekt za Dubrovnik i njegovu budućnost vjerujem da znaju svi naši sugrađani, ali smatram da vrijedi ponovno istaknuti kako je riječ o investiciji vrijednoj ogromnih 881,2 milijuna kuna, od čega će 90 posto biti sufinancirano bespovratnim sredstvima EU i Republike Hrvatske. Stoga nije ni čudno da se cijeli proces malo otegao, ali djelatnici Vodovoda vrijedno su radili na tome, odgovarali na sva pitanja nadležnih tijela, slali pojašnjenja i dokumente te smo naposljetku dobili zeleno svjetlo IQR-a kao nezavisnog tijela za reviziju EU projekata i Europske komisije te potpisali taj toliko željeni ugovor – naglašava Matušić. Vodovod se sada okreće raspisivanju preostalih tendera.
Naravno, nismo samo čekali dovršetak tih proceduralnih koraka koji su bili nužni za pokretanje Aglomeracije, već smo djelovali proaktivno, pa je tako Vodovod raspisao natječaj i pokrenuo radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje od Mokošice do Zatona i u Orašcu. Tu je i pročistač pitke vode u Komolcu, koji, nakon što je uspješno izgrađen i pušten u rad, 2020. godine dokazao kako je ta investicija bila potrebna i sada osigurava pitku vodu stanovnicima i posjetiteljima Dubrovnika. A za te projekte retroaktivno će se tražiti isplata sredstava iz projekta Aglomeracije – govori dalje predsjednik Uprave Vodovoda.
Osvrnuo se potom na sve ono što je ova tvrtka napravila u godini za nama.
-Pokrenuli smo i izgradnju 12 milijuna kuna vrijednog sustava odvodnje na Lopudu, što je prvo takvo ulaganje u Elafite nakon dugo godina. Lopud je tek prvi na redu, nadam se da ćemo u 2021. godini riješiti svu potrebnu dokumentaciju za Kalamotu i Šipan te i tamo pokrenuti slične projekte. Aktivni smo bili na cijelom području kojim Vodovod upravlja, dakle od Žuljane do Duboke Ljute, pa smo tako rekonstruirali 350 metara vodoopskrbne mreže u Slanome, a u špinama stanovnika Majkova prvi je put potekla naša voda iz špina kroz uspješan dovršetak prve faze projekta izgradnje vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica. Napravili smo i 800 metara novog cjevovoda u Malom Zatonu. Posebno bih se osvrnuo na spajanje na vodoopskrbni sustav Studentskog doma, gdje su djelatnici Vodovoda u svega dva dana postavili 115 metara cjevovoda i tako omogućili uspješan dovršetak tog projekta i njegovo korištenje za prihvat oboljelih od Covida-19, a potom smo i taj cjevovod spojili s postojećim na Ulici Iva Vojnovića. Naravno, kroz cijelu godinu bilo je puno malih zahvata, poput prespajanja vodovodnih priključaka na novi cjevovod u Lozici i sličnih zahvata manjeg obima, kakvima se djelatnici Vodovoda svakodnevno bave. A od većih zahvata na mreži svakako bi spomenuo rekonstrukciju dva velika zasuna na magistralnim cjevovodima, kod Doma zdravlja i u Ulici Andrije Hebranga, čime smo dugoročno osigurali normalno funkcioniranje našeg sustava. Ujedno smo u TUP-ovom naselju izveli potrebne radove kako bi u budućnosti u slučaju potrebe za zatvaranjem vode to mogli raditi selekcijski i tako omogućiti neometanu opskrbu drugog dijela tog naselja – naglašava dalje.
Također se cijelo vrijeme radilo i na sustavu odvodnje, a od brojnih radova istaknuo je zamjene crpnih agregata u kanalizacijskoj crpnoj stanici Pile, gdje sad nova tehnologija omogućava da se značajno bolje bore s iznimno velikim količinama materijala koje kroz sustav mješovite odvodnje nanose jake kiše, kao i u KCS Batala, koja također čini jednu od okosnica sustava javne odvodnje Dubrovnika i gdje je također stavljena nova tehnologija u sklopu radova na modernizaciji sustava.
-Nažalost, bili smo prisiljeni ponovno djelovati i na starom pročistaču otpadnih voda, gdje smo sanirali jedan manji kvar. Ponovno smo očistili razne dijelove sustava mješovite odvodnje na području povijesne jezgre, na primjer 5 kubika raznom materijala izvadili smo iz kanala ispod Ulice između polača, saniran je kanal odvodnje od Ulice svetog Dominika do crkve svetog Nikole, gdje smo radili s konzervatorima i arheolozima jer je glavni uzrok začepljenja bilo urušavanje grobnice koja se nalazi ispred ulaza u dominikanski samostan u kanal odvodnje, a sanirali smo i oštećeni dio kanala mješovite odvodnje od Ulice Marojice Kaboge do Straduna. Kad je riječ o Stradunu, nastavili smo ispitivanje glavnog povijesnog kanala odvodnje putem sondažnih iskopa na sredini i kraju glavnog kanala, a sve kako bi po dovršetku analize stanja pokrenuli raspisivanje natječaja za čišćenje i rekonstrukciju glavnog kanala odvodnje. Usprkos svim izazovima uspješno smo dovršili i zamjenu dotrajalog cjevovoda u Ulici Iva Vojnovića, gdje smo 550 metara dotrajalog azbestno-cementnog cjevovoda zamijenili koristeći CIPP metodu, kojom se postojeći otvor cijevi koristi kao podloga za uvlačenje nove cijevi, a na samom kraju godine kompletirana je mreža odvodnje u ulicama Vatroslava Lisinskog i Bokeljskoj. Osim toga, na potezu od Kantafiga do Batale očistili smo više od 3 kilometara mreže javne odvodnje te ugradili dva filterska uređaja čija je svrha pročišćavanje zraka i smanjivanje neugodnih mirisa na tim lokacijama. Dakle, što se tiče odvodnje, radili smo na svim stranama grada i svim dijelovima sustava – ističe Matušić. Spomenuo je i novost za koju, navodi, vjeruje da zorno pokazuje koliko je Vodovod ukorak s novih tehnologijama i trendovima.
-Na našim stranicama uveli smo mogućnost virtualne šetanje uređajem za pročišćavanje pitke vode u Komolcu i tako omogućili svima koji to žele da virtualnim putem iz udobnosti svojih domova posjete ovo ključno postrojenje koje omogućava sigurnu opskrbu pitkom vodom Dubrovniku – ističe.

-Na kraju se želim zahvaliti svim djelatnicima Vodovoda na trudu koji su uložili da, bez obzira na neuobičajene okolnosti, naša tvrtka normalno funkcionira cijele 2020. godine, a posebice u vrijeme prvog vala koronavirusa. Dakle, 2020. godina za nas je bila izuzetno zahtjevna na poslovnom planu, ali usprkos svim njenim izazovima, Vodovod je veliku većinu planiranih aktivnosti odradio i sada se s ponosom okrećemo prema 2021. i pokretanju novih aktivnosti, ponajviše oko Aglomeracije Dubrovnik – zaključuje.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist