Aktualno

Donesene nove mjere za očuvanje radnih mjesta, pomoći će se poslodavcima na potresom pogođenim područjima

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini. Najvažnije novine uključuju produženje potpore skraćivanje radnog vremena do 31. prosinca 2021., kao i dopunu potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (Covid-19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za siječanj i veljaču.

Izmjenama, Potporu skraćenja radnog vremena moći će ostvariti poslodavci za privremeno uvođenje punog radnog vremena radnika u trajanju kraćem od mjesečnog fonda sati, i to do najviše 90 posto radnih sati prema kalendaru radnog vremena koja na godišnjoj razini ne može biti viša od 70 posto godišnjeg fonda radnih sati.

S obzirom na stanje u gospodarstvu, Hrvatski zavod za zapošljavanje i dalje nastoji svoje aktivnosti usmjeravati na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima i sektorima koji su najugroženiji te pomoći poslodavcima kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom (COVID – 19) došlo do privremenog smanjenja opsega posla.

Poslodavcima s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije bez obzira na djelatnost i pad prometa i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodi procesi bitno smanjeni ili onemogućeni imat će pravo na potporu u iznosu od 4.000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Objektivni razlozi su: nastale znatne štete uzrokovane potresom na poslovnim ili proizvodnim pogonima i/ili nemogućnost dolaska radnika na posao temeljem čega se ne može uspostaviti normalno poslovanje odnosno proizvodnja.

Zbog izvanrednih okolnosti uslijed situacije izazvane potresom nastoji se pomoći poslodavcima s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije kako bi očuvali poslovnu aktivnost.

Također, Potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena Koronavirusom (COVID – 19) nastavlja se provoditi do 30. lipnja 2021.

Više informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta potražite na ovoj poveznici.

S obzirom da je 1. siječnja 2021. na snagu stupio Zakon o strancima (NN133/20) koji na drukčiji način regulira zapošljavanje stranih radnika, odnosno državljana trećih zemalja Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je i Odluku o zanimanjima za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada. Popis zanimanja za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada pronađite ovdje.

Izvor: HZZ

Pročitajte još

Jadrolinija prodaje brod ‘Dubrovnik’, odlazi li u Grčku?

Dulist

Na današnji dan dubrovački tramvaj imao je posljednju vožnju

Dulist

HRejting: Prva rang-lista popularnosti političkih stranaka, HDZ i SDP vodeći dvojac

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija