Aktualno

“Na tuđu barku se katran ne stavlja”

"Na tuđu barku se katran ne stavlja"

Dr.sc. Mirna Batistić, dr.sc. Vinicije Lupis i dr.sc. Nenad Jasprica u ime inicijativnog odbora Pelješki most predstavili su internetsku peticiju sa zahtjevom za izgradnju Pelješkog mosta, namjenjenu akademskoj zajednici, ali i svima ostalima koji smatraju da Pelješki most treba biti izgrađen.

– Pelješki most će povezati Dubrovnik u jednu cjelinu s ostatkom Hrvatske i koji će omogućiti da se ostali djelovi dubrovačke okolice, prije svih poluotok Pelješac i otok Korčulu, razviju onako kako zaslužuju – kazao je dr.sc. Nenad Jasprica, napomenuvši kako inicijativa ne djeluje na stranačkoj ni političkoj osnovi, već da je riječ o znanstvenicima poznatim u zemlji i inozemstvu po svojim dosezima u znanosti.

– Mišljenja smo da akademska zajednica općenito i ljudi koji djeluju u javnim ustanovama i institucijama i bave se znanošću i visokim obrazovanjem, iako imaju kapacitet, nisu dovoljno zastupljeni u javnosti. To je jedan od razloga što smo krenuli u ovo akciju. Peticiju, koju svi mogu potpisati, poslat ćemo predsjedniku Josipoviću, premijeru Milanoviću i predsjedniku Sabora Špremu – kazao je Japrica.

– Smatrali smo da je dužnost intelektualaca s hrvatskog juga da ukažu na ovaj problem. Djelujemo kao slobodni intelektualci i građani, nezadovoljni djelatnošću političara i stranaka, koji su posve zakazali. Tražimo da se naša Županija poveže s maticom zemljom, jer trenutna situacija nije logična – istaknuo je dr.sc. Vinicije Lupis, dodajući kako je već previše sredstava uloženo u pripremne radove te kako je zaludu trošiti novac za druga riješenja.

– Posebno je to bitno ako znamo da se namjerava novac ulagati u drugu državu, političku nesređenu i s dva entiteta, a s kojom imamo negativna povijesna iskustva, nedavna i prošla. Stara poslovica kaže da se na tuđu barku katran ne stavlja. Tražimo da se nastavi projekt izgradnje, jer će to značiti povezivanje ovog kraja s maticom zemljom na najbolji mogući način – kazao je Lupis iskazavši nadu da će ih podržati svi stanovnici ovog kraja, „od Ponte Prevlake u Konavlima do Lastova“.

Most na vratima od Ploča izabran je jer taj most predstavlja jedan od vrhunaca renesansne arhitekture, a čiji autor je Paskoje Miličević. Tada smo, kaže Lupis, u 15. i 16. stoljeću dokazali da znamo gradit mostove i imati kvalitetna rješenja, a postavlja se pitanje jesmo li sposobni i danas.

U nepunih 24 sata peticiju za izgradnju Pelješkog mosta potpisalo je 750 osoba. Peticiju možete potpisati ovdje.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist