Zanimljivosti

NA SAT VREMENA Zidine utonule u mrak za planet Zemlju

NA SAT VREMENA Zidine utonule u mrak za planet Zemlju

Dubrovnik se i ove godine uključio u globalnu akciju ‘Sat za planet Zemlju’ gašenjem tzv. akcentne rasvjete pa su tako na sat vremena zamračene dubrovačke zidine i gradske znamenitosti. Njima su se ‘u mraku’ pridružili i brojni drugi hrvatski simboli poput katedrale u Zagrebu, pulske Arene, splitske Dioklecijanove palače, ali i svjetske znamenitosti poput Eiffelovog tornja u Parizu, Koloseuma u Rimu, Brandenburških vrata u Berlinu, Opere u Sidneyu ili egipatskih piramida.

Uz poznati apel za isključivanjem javne i dekorativne rasvjete na 60 minuta u gradovima, kao i one u našim domovima, Svjetski fond za zaštitu prirode WWF pozvao je građane i da se priključe Zoom događaju koji su organizirali u vrijeme samog Sata za planet Zemlju. Uz ples i predstavljanje pjesme napisane posebno za ovu priliku, taj je događaj poslužio kao podsjetnik da je neophodno hitno se pokrenuti i promijeniti ponašanje kako bismo ublažili klimatske promjene.

Podsjetimo, Sat za planet Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju. Unatoč teškim vremenima, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikada ranije: sudjelovalo je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijardi reakcija na globalnim društvenim mrežama.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist