Aktualno

Na Lopud stigli redatelj Ruben Östlund i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos

Na Lopud stigli redatelj Ruben Östlund i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos
Processed with VSCO with fa1 preset

Večeras počinje festival koji već treću godinu Lopud pretvara u mjesto kreativnih i inspirativnih susreta filmskih profesionalaca i zaljubljenika u filmsku umjetnost. U nadahnjujućem okruženju mediteranskog otoka sudionici festivala će na predavanjima i radionicama stjecati dragocjena znanja, a njihovi predavači inspiraciju za buduće filmske projekte.

Na Lopud su stigli redatelj Ruben Östlund i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos, koji će na Lopudu će kao i Edward Norton održati masterclassove za glumce i redatelje, odnosno stručne programe za snimateljice.

Ruben Östlund, redatelj čije je recentno filmsko ostvarenje, TROKUT TUGE, osvojilo Zlatnu palmu u Cannesu 2022. godine, četiri glavne nagrade – za najbolji europski film, redatelja, glumca i scenarij na dodjeli Europskih filmskih nagrada, ali i nominacije za nagradu Oscar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij podijelit će svoja znanja i iskustva sa sudionicima masterclassova, odabranim redateljima, mahom uspješnima u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju. Počevši od njegovog drugog igranog filma, NESVJESNO iz 2008. godine, premijerno prikazanog u programu Un Certain Regard, svi kasniji Östlundovi filmovi doživjeli su svoju premijeru upravo u Cannesu. Za kratki film INCIDENT KOD BANKE Östlund je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Taj mu je film pružio priliku za eksperimentiranje s raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još očitije u njegovom trećem dugometražnom filmu IGRA, premijerno prikazanom u Cannesu, u programu Directors’ Fortnight, s kojim je zatim osvojio i Nordic Prize, najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu. Njegov četvrti dugometražni film TURIST, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominiran za prestižni Zlatni globus, ušao je i uži izbor za Oscara. I sa svojim petim filmom, KVADRAT iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oscara.

Urszula Pontikos, članica Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, diplomirala je na prestižnom londonskom NFTS-u (Nacionalnoj školi za film i televiziju), koji joj je 2022. godine dodijelio godišnju nagradu Sue Gibson BSC za rad na TV seriji “Russian Doll“. Rad na posljednjoj sezoni navedene serije donio joj je i nominacije za Emmy i nagradu Američkog društva snimatelja (ASC). Svoj prvi igrani film, “Weekend”, Ula je snimila 2011., a BBC Film ju je 2012. proglasio talentom u usponu. Od tada nastavlja snimati filmove uključujući “Lilting”, za koji je 2014. osvojila nagradu World Cinema Cinematography u Sundanceu, te “Stars Don’t Die in Liverpool”, nominiran za tri BAFTA-e.

Predavanja će održati i agent za talente i partner u United Talents Agency Brian Swardstrom, Oscarom nagrađen producent Peter Spears, nagrađivani meksički redatelj, scenarist i producent Michel Franco, finski redatelj i scenarist Juho Kuosmanen, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i Oscarom nagrađena producentica Mollye Asher, a tu su i specijalni gosti Festivala oskarovac Pawel Pawlikowski, renomirani producent Philippe Bober, srpski redatelj i filmski producent Ognjen Glavonić, mađarska redateljica i scenaristica Lili Horvát i britanska snimateljica Nina Kellgren.

Predavanja će se održavati na brojnim lokacijama na otoku, a dvadeset i jedan izvrsni mladi filmski umjetnik, dobit će sjajnu priliku za unapređenje svojih vještina, susret s kolegama i prijateljima, bilo da će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere.

Filmski program na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness otvorit će film OSLIKANI VEO u kojem glavnu ulogu igra ovogodišnji master na Ponta Lopudu, Edward Norton, koji će pozdraviti sve prisutne. Film Johna Currana romantična je i psihološki obojena odiseja dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja.

Ulaznice za filmske projekcije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti preko sustava www.ulaznice.hr ili izravno preko poveznice ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

Foto: John Pavlish

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist