Politika

Na izborima u Dubrovniku stranka taksista i lista Boža Petrova?

TAXI Lista

Predsjednički izbori su za nama, lokalni pred nama. U mjesecima koji slijede Dubrovnik će vidjeti neke nove političke igrače, a stari će dati sve od sebe kako bi uvjerili javnost da su u posljednje dvije godine zaslužili njihovo povjerenje.

Već i prije pada proračun naveliko se špekuliralo tko će stati protiv Andra Vlahušića, i možebitno srušiti neprikosovenog vladara mikroasfalta i kružnih tokova Dubrovnika

Gdje je kandidat?
Od najjače oporbene stranke HDZ-a očekuje se kako će dati kandidata kojeg ne prate afere, ‘dovoljno poznatog da ne bi bio nepoznat’, po mogućnosti iz ugledne (dubrovačke) obitelji, ukratko netko tko bi samo na krilima stare slave mogao dobiti određeni dio glasova. Naravno, stara slava ne dobiva izbore, a znaju to jako dobro i oni pa će ipak morati pružiti kandidata koji odgovara trenutnom političkom ozračju koje traži mlade, ambiciozne i sposobne ljude. Takvom opisu odgovara trenutno jedino Mato Franković, aktualni predsjednik gradske organizacije HDZ-a, a u tom slučaju izgledno je očekivati i kako će njegova desna ruka biti voditelj Studentskog centra u Dubrovniku Marko Potrebica. Realno gledajući, HDZ se nije potrudio gurnuti u prvi plan nikog drugog, no sam Franković u nekoliko je navrata ostavio otvoren prostor da ne bude kandidat.
-Kandidat će biti onaj najbolji među nama, a ja sam spreman prihvatiti odgovornost za uspjeh i neuspjeh – ponovio je za DuList nekoliko puta.
Osim njega, među špekulacijama o kandidatima HDZ-a sve se glasnije može čuti i ime Ante Kačića, dubrovačkog odvjetnika, nekadašnjeg predsjednika Općinskog suda čije se ime našlo u jednoj od telefonskih anketa pred lokalne izbore 2013. godine, a tu je i ime Nika Bulića, dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća. Potonji je ipak manje izgledan izbor jer mu veliki dio članstva zamjera bliskost s aktualnim gradonačelnikom, a ‘gospon Zagreb’ navodno ima i velike ambicije vezane za Ministarstvo turizma. Dubrovnik mu je premalen zalogaj.

Uz koga HSS?
Početkom tjedna zaiskrilo je u redovima HSS-a. Naime, iako aktualni predsjednik dubrovačkog HSS-a Željko Raguž čvrstu stranu drži gradonačelniku Vlahušiću, šef županijskog HSS-a Stipo Gabrić Jambo ostavio je otvorenu opciju svrstavanja uz HDZ-ovog kandidata na području Dubrovnika. Sam Raguž je to zdušno demantirao poručivši Jambu kako se nema pravo miješati u poslove lokalnog HSS-a, ni njihove izbore. U svakom slučaju težak bi to udarac bio Vlahušiću, no nije realno očekivati da ga desna ruka napusti uoči same kampanje. Ali onda opet, tko zna…

Novi/stari igrači
Među novim igračima na sljedećim izborima može se očekivati ORaH, koji na krilima Mirele Holy uživa veliku potporu, a njegovo pojavljivanje u sljedećem sazivu Gradskog vijeća najavio je svojedobno i Andro Vlahušić. Slučajno ili ne, nedugo nakon toga SDP je napustio Igor Jurišić i zamislite šoka i nevjerice pridružio se ORaH-u. Naravno Jurišić je pozvao članstvo da pođu za njim, a za očekivati je da će mu se pridružiti istomišljenici i poklonici lika i djela bivše predsjednice SDP-a, a sada nezavisne Olge Muratti.
U svakom slučaju predsjednik SDP-a Mladen Gojun nije u zavidnoj poziciji jer iako još nema službene obavijesti, svaki trenutak očekuje poziv svog stranačkog šefa Zorana Milanovića i naredbu da stane uz bok Andra Vlahušića.
S druge strane pojedini mediji u Dubrovniku SDP-u imputiraju koaliciju s Hrvatskim Laburistima i Marom Kristićem kao potencijalnim gradonačelničkim kandidatom. Sam Kristić to opovrgava, ali priznaje kako je vodio razgovore unutar stranke o eventualnoj kandidaturi.
-Te ideje su proizvodi određenih novinara, izvučene iz konteksta izjave kako je moje pojavljivanje kao gradonačelničkog kandidata moguće. Hoće li to tako biti i točno kako nije utvrđeno – odgovorio nam je Maro Kristić. Upitan na čiju eventualnu potporu računa, Kristić odgovara:
-Bez obzira jesam li ja kandidat ili ne nemam ništa protiv da buduće Gradsko vijeće bude heterogeno i glasuje po savjesti, a ne interesna skupina. Budući gradonačelnik treba imati potporu dokle god radi u interesu javnosti – kaže Kristić koji smatra da im nacionalni uteg slabe popularnosti Hrvatskih laburista ne može biti problem.
-Kolege vijećnici Dolores Lujić, Matko Bupić i ja smo se kroz ovih dvije godine rada profilirali kao vjerodostojni zaštitnici javnog interesa i smatram da imamo dovoljno visok rejting u Dubrovniku – ističe Kristić.

Stiže stranka taksista i Petrov?
Sljedeći izbori iznjedrit će po svemu sudeći i jednu novu političku opciju – stranku obrtnika, koja će u prvom redu biti sačinjena iz redova taksista. Prema još uvijek nepotvrđenim navodima trebala bi se zvati Hrvatska obrtnička stranka ili skraćeno – HOS.
‘Činjenica je kako su pred nama prijevremeni lokalni izbori, a mi kao obrtnici činimo važan segment društva. Obrtnicima, odnosno poduzetnicima u gradu Dubrovniku nije svejedno tko će biti gradonačelnik, kao što nam nije svejedno tko će sjedati u Gradskom vijeću. Sve su opcije otvorene, hoćemo li izaći na izbore sa svojom obrtničkom, odnosno poduzetničkom strankom ili ćemo dati podršku osobi, odnosno osobama koje su spremne na dijalog, suradnju i međusobno uvažavanje, vrijeme će pokazati’, odgovorio je na naš upit v.d. predsjednika Udruženja obrtnika autotaksi predsjednika Božo Miletić.
U slučaju da taksisti ne daju svog kandidata, teško je očekivati da će stati uz aktualnog gradonačelnika s kojim su u ratu već godinama, a u tom slučaju preostaje im ili HDZ-ov kandidat, ili pak netko iz redova Laburista. Barem dok dubrovačka politička scena ne otkrije u potpunosti svoje karte.
-Čuo sam i ja da se pokušavaju formirati kao stranka i ne bih imao ništa protiv njihove podrške. Njima, kao ni ostalim sugrađanima naravno nije svejedno tko im sjedi u Gradskom vijeću kao predstavnik, kao ni tko će biti gradonačelnik – smatra Kristić.
Za kraj treba istaknuti kako su u političkim krugovima sve glasnije najave kako bi se na prijevremenim izborima u Dubrovniku mogao pojaviti i metkovski gradonačelnik Božo Petrov.
Na naš upit o tome sprema li MOST neku svoju listu u Dubrovniku ili ih je netko iz grada kontaktirao za potporu, Petrov nam je kratko, ali zagonetno odgovorio:
– Ne bih mogao o tome ništa reći. Ne želimo o tome još ništa govoriti. Jedino vas možemo obavijestiti kad budemo imali neku informaciju – odgovorio je Petrov, dodavši kako trenutno ništa ne može ni potvrditi ni demantirati.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist