Zanimljivosti

Na Dančama, u Štikovici i na području Dingača uočen zanimljiv zooplankton – nije opasan za ljude!

Na Dančama, u Štikovici i na području Dingača uočen zanimljiv zooplankton - nije opasan za ljude!

Posljednji tjedan dobivamo upite od javnosti o pojavi želatinoznih loptica veličine oko jedan centimetar u moru na pojedinim plažama na potezu od Dubrovnika do Pelješca. Osjećaj je kao da plivate u želatini, a kad je uzmete u ruke izgleda kao pojedinačne želatinozne kuglice ili lanci želatinoznih kuglica – ističu iz Laboratorija za ekologiju planktona i populacijsku genetiku našeg  Instituta za more i priobalje.

– Radi se o masovnoj pojavi vrste zooplanktona Thalia democratica. To je uobičajena jadranska vrsta koja se ponekad javlja u velikom broju, a rijetko je veća od oko 1 cm, dok lanci mogu biti desetak centimetara. Budući da je raznose struje, koje su često pogonjene vjetrom, najčešće se koncentrira u uvalama koje su okrenute prema strujama – dalje pojašnjavaju.

Vrsta Thalia democratica pripada plaštenjacima (Tunicata), istoj skupinu kao mješčićnice (Ascidiacea), čiji su najpoznatiji predstavnici morska jaja. Izgleda kao želatinozna bačvica kroz koju prolazi more, a hrani se filtracijom mikroskopskih alga i životinjica iz morske vode koja prolazi kroz nju. Nije opasna za ljude!

Zasad su dojavljene nakupine ove vrste 18. kolovoza na kupalištu Danče, 20. kolovoza u Štikovici i 24. kolovoza na području Dingača na Pelješcu. Trajanje njihovog zadržavanja na plažama je obično jedan dan. Sljedećeg dana ih obično struje raznesu. Ako ih još negdje ugledate vaša opažanja možete javiti na rade.garic@unidu.hr. U Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku trenutno se zooplankton istražuje u sklopu dva projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ): SpaTeGen i DiVMaD.

Pročitajte još

BRAVO SVI! Ovo su najbolji mali programeri

Dulist

U Hrvatskoj 2399 osoba slavi rođendan 29. veljače

Dulist

CAMINO DUBROVNIK OD GROMAČE DO SLANOGA Đirata od suhozida

Dulist