Zanimljivosti

Na današnji dan umrla je Cvijeta Zuzorić

Na današnji dan umrla je Cvijeta Zuzorić

Na današnji dan daleke 1648. godine umrla je književnica Cvijeta Zuzorić, jedna od najpoznatijih žena Dubrovačke Republike.

Cvijeta Zuzorić, poznata i kao Flora Zuzori ili Floria Zuzzeri,  rođena je 1552. u Dubrovniku. Još kao mala s majkom Màrom i ocem Franom, trgovcem, preselila se u Anconu, te udala za bogatog plemića Bartolomea Pescionia koji je imenovan firentinskim veleposlanikom u Dubrovačkoj Republici. Po povratku u rodni grad okuplja umjetnike na svom ladanjskom zdanju u Čibači gdje vode znanstvene rasprave i razgovore o umjetnosti.

Mnogi glasoviti hrvatski i talijanski pjesnici su je slavili svojim pjesmama i posvećivali joj svoja djela – Dominko Zlatarić, Miho Monaldi, Miho Bunić Babulinov, Marin Battitore, Cesare Simoneti da Fano, Gianbattista Boccabianca, Torquato Tasso… Nikola Gučetić (Gozze) napisao je o njoj / za nju dva djela: Dialogo della Bellezza detto Antos i Dialogo d'Amore detto Antos. Oba je objavio u Veneciji 1581. godine.

Mnogi su joj nakon njena povratka u rodni grad zavidjeli i napadali je zbog zavisti ili slobodoumnosti. U obranu joj staje najbolja prijateljica i prva dubrovačka feministkinja Mara Gundulić Gučetić. U posveti napisanoj 1582., objavljenoj 1584. u predgovoru filozofskog djela njena supruga Nikole, stala je u obranu svih žena te se zatim žestoko okomila na zavidnike.

Na albumu 'Veče je naš prijatelj' Buco i Srđan su joj posvetili i pjesmu, koju možete poslušati ovdje.
 

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist