Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Ukinuta Dubrovačka Republika

Na današnji dan, 31. siječnja 1808. godine, dekretom generala Marmonta o raspuštanju Dubrovačke Vlade i Senata, ukinuta je Dubrovačka Republika.Tog dana zatvorena je knjiga njezine jedanaest stoljeća duge povijesti. Dubrovačka Republika stavljena je pod francusku vlast u Dalmaciji, odnosno Napoleonovo Talijansko Kraljevstvo, kako prenosi Sebastijan Vukosavić u Gradoplovu.

Tog kobnog  31. siječnja 1808., oko dva sata poslije podne, pukovnik Delort, kao Marmontov izaslanik došao je pred senat u Knežev dvor i pročitao Marmontovu odluku, jednu od najkraćih odluka u povijesti o ukidanju neke države. Dubrovačka vlastela ipak nisu sasvim mirovala. Pokušaj restauracije Dubrovačke Republike ustankom koji su potaknule Engleska i Austrija, kako bi uz pomoć lokalnog stanovništva zapravo lakše istjerale Francuze, propao je, a na Bečkom kongresu 1815. godine područje bivše Dubrovačke Republike pripalo je Habsburškoj Monarhiji, koja je Dubrovnikom vladala sve do propasti Monarhije 1918.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Otvorena Zračna luka Dubrovnik

Dulist

UZ MEĐUNARODNI DAN OBITELJI U kinu film, na internetu predavanja

Dulist

SAMO PRISTIŽU! Devedest metara duga jahta ‘Lauren L’ u blizini povijesne jezgre

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija