Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Sjetimo se Papinog dolaska u Dubrovnik

Papa na Stradunu

Na današnji dan 2003. godine Papa Ivan Pavao II. posjetio je Dubrovnik. Dugo iščekivani susret dogodio se u Gruškoj luci 6. lipnja prije 11 sati kada je sveti otac Ivan Pavao II. došao na prostor euharistijskog slavlja i podigao desnu ruku pozdravljajući sve okupljene vjernike.

Papa je taj dan beatificirao Hrvaticu Mariju Propetog Petković, a s nestrpljenjem su vjernici u Gruškoj luci čekali da čuju Papinu poruku u propovijedi, da poslušaju što on od njih traži. Obraćanje hrvatskoj ženi nisu očekivali. Čuti iz njegovih usta u Dubrovniku njegove misli, široj javnosti slabo poznate, a objavljene u Pismu ženama i enciklici Mulieris dignitatem, bile su za mnoge radosno i ugodno iznenađenje. Poticaj hrvatskim ženama ujedno je i zadatak ne samo njima, nego i cijeloj Crkvi u Hrvata da dobro promisli o vrednovanju te specifične ‘umnosti žene’ u Crkvi i društvu, piše Glas Koncila o ovom događaju.

Papin povijesni ‘đir’ Stradunom

Na odlasku iz Dubrovnika poslije 17,30 sati Sveti Otac se provezao dubrovačkim ulicama Liechtensteinov put – Josipa Kosora – Put Iva Vojnovića – Pera Čingrije – Dr. Ante Starčevića – Pile – Iza grada te je kroz Vrata od Ploča došao na Stradun, a na ulicama bili su vjernici da ga još jednom vide, da mu mahnu i pozdrave ga. (…) Stradun je bio svečano okićen papinskim žuto-bijelim zastavama i zastavama sv. Vlaha, a izlozi su bili ukrašeni Papinim slikama, te simbolima papinstva i kršćanstva, a na Orlandovu stupu bila je postavljena papinska zastava. Pljesak se odbijao od kamena do kamena dubrovačke povijesne jezgre kada se na istočnom ulazu na Stradun pojavio Sveti Otac u papamobilu u kojem je s njim bio i dubrovački biskup Puljić i Papin osobni tajnik, i »napravio ‘đir’« prošavši sve do velike Onofrijeve fontane i natrag do crkve sv. Vlaha.

– Pozdravljam Dubrovnik i djecu prve pričesti. Neka vas Bog sve blagoslovi! Ovaj lijepi grad, djeca i mladi, i ovi u poodmaklim godinama, lijepi su i dobri – tada je kazao Sveti Otac na talijanskom jeziku, a biskup Puljić preveo na hrvatski, te je blagoslovio sve okupljene ispred crkve i na Stradunu gdje su uz brojne vjernike bili i mladi iz raznih krajeva Dubrovačke biskupije odjeveni u narodne nošnje, sinjski alkari, predstavnici kumpanija, a ispred crkve sv. Vlaha bili su, uz prvopričesnike, dubrovački festanjuli, te dubrovačka Limena glazba.

I dok je Papa odlazio sa Straduna, mahala su djeca kličući ‘Živio, Sveti Oče!’ i festanjuli iza njih, mahali su svi okupljeni, sretni što su bili svjedoci tog događaja. Događaja pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku 6. lipnja 2003. godine kada je Papa zamolio Gospodina da kršćanska zajednica u Dubrovniku raste i učvršćuje se ‘u uzajamnom oprostu, ljubavi i miru’.

Izvor: Glas Koncila/Angelina Akmadžić

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1785. Dubrovačka vlast odlučila osnovati sirotište za žensku djecu

Dulist

‘CRTICA’ O LJUTOJ NARANČI ‘Mare moja, dušo moja, čim mirišu njedra tvoja…’

Dulist

TASTE ATLAS OBJAVIO Stonska torta među najgorim hrvatskim jelima

Dulist