Grad

NA DANAŠNJI DAN Oslobođeno 135 zarobljenika zloglasnog logora Morinj

NA DANAŠNJI DAN Oslobođeno 135 zarobljenika zloglasnog logora Morinj

Nakon 72 dana zarobljeništva u zatvorima u Morinju, Trebinju i Bileći oslobođeno je na današnji dan 135 zarobljenih stanovnika dubrovačke općine i pripadnika Hrvatske vojske. Brodom ‘Rhodos’ prevezeni su u Split.

Podsjetimo, kroz logor Morinj su tijekom Domovinskog rata prošli branitelji i civili koji su odvedeni u zarobljeništvo najviše s dubrovačkog područja, u razdoblju od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. godine.

Prema evidenciji Hrvatskog društva logoraša, u tzv. centru za prihvat zarobljenika u Morinju je kroz desetak mjeseci bilo zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika, a trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora.

U listopadu ove godine, na ulazu u prostor nekadašnjeg logora otkrivena spomen ploča zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima iz Domovinskog rata. Ovom činu prisustvovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a na spomen ploči, koju su otkrili pripadnici Počasne garde Vojske Crne Gore, stoji sljedeći natpis:

”Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj (3.10.1991. – 18.8.1992.) za zatočene hrvatske civile i branitelje.
SJEĆAMO SE ZLOČINA POČINJENIH DA BI SE OSRAMOTILI IME I DUH CRNE GORE. IZRAŽAVAMO ŽALJENJE ZA SVE PATNJE KOJE SU PROŽIVJELI ZATOČENI. DA SE NIKADA NE PONOVI!
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore
Morinj, 10.10.2022.”

Tužno je čuti kako se za sutra planira, upravo na ovom mjestu, prosvjed povodom postavljanja spomen ploče od onih koji još uvijek negiraju strahote koje su se u Morinju događale.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović