Zanimljivosti

Na današnji dan – napad na Banske dvore

Na današnji dan - napad na Banske dvore

Zrakoplovstvo JNA na današnji dan 1991. godine raketirala je Banske dvore, sjedište prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, koji je u trenutku napada pregovarao s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Antom Markovićem.

U iznenadnom napadu dva zrakoplova, atentatu na predsjednika Tuđmana, jedna osoba izvan zgrade je stradala, ranjeno je nekoliko ljudi, a Banski dvori znatno su oštećeni. Napad je izveden uoči isteka moritorija Europske zajednice na odluku Sabora o osamostaljenju Hrvatske. Dan poslije Sabor je donio odluku o raskidu svih veza s Jugoslavijom.

Predsjednik Tuđman tada je izjavio kako osuđuje srpski terorizam te poručio kako Hrvatsku na putu do neovisnosti ne mogu spriječiti ni zločin, ni žrtve.
– Oštetili su sliku, dobrim dijelom su razorili ovu svečanu dvoranu i Banske dvore, ali su time barbari postigli suprotno od onoga što su htjeli, postigli su još veće jedinstvo hrvatskog naroda – izjavio je Tuđman nakon napada.

Prestanak moratorija za Hrvatsku je značio, smatrao je Tuđman, stupanje na snagu, na temelju svibanjskog referenduma, ustavne odluke Hrvatskoga sabora o samostalnosti.

– Banski dvori bili su, a i ostat će, simbol hrvatske državnosti. U ovoj razrušenoj, svečanoj dvorani Banskih dvora sjedio sam 4-5 minuta, možda 6, za objedom sa svojim suradnicima prije nego što će barbari uputiti svoje razorne rakete da bi uništili, da bi pokušali uništiti taj simbol hrvatske državnosti, da bi pokušali obezglaviti Hrvatsku. Htjeli su uništiti ovaj hrvatski preporod koji smo stvarali u ovih proteklih godinu i pol uspostavom hrvatske demokracije, uspostavom suverene, samostalne Hrvatske – izjavio je tada Tuđman.

– Hrvatski narod bit će kao jedan u borbi, da istjeramo i posljednjeg okupatora iz hrvatske zemlje. Hrvatski narod i domovinska iseljena Hrvatska izgradit će porušenu Hrvatsku. Napadom na Dubrovnik, nakon Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Pakraca, Gospića, Otočca, Šibenika, Zadra, htjeli su uništiti najznamenitiji znamen hrvatske kulture – istaknuo je Tuđman.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist