Aktualno

Na današnji dan izgubili smo heroja Miljenka Bratoša

Na današnji dan izgubili smo heroja Miljenka Bratoša

Obilazeći prvu crtu bojišnice, tog 25. listopada 1991. godine, poginuo je sekretar općinskog Sekretarijata za narodnu obranu, jedan od najzaslužnijih organizatora obrane Grada u Domovinskom ratu, Miljenko Bratoš.

-Miljenko Bratoš je bio sekretar Sekretarijata za poslove obrane i prvi čovjek u Gradu koji je procijenio da će do rata doći. Nije znao kad, ali je znao da hoće. Već tad osmislio je neke zadaće koje ne bi smjele biti javne ni provokativne, jer u to vrijeme nismo smjeli imati vojsku, nismo još bili priznata država. Sa skupinom dragovoljaca on je pripremao skloništa, vodu, hranu, agregate, zalihe krvi. U tom smo segmentu bili relativno spremni za rat – kazao je o ulozi Miljenka Bratoša na početku rata general Nojko Marinović.

Već u ožujku 1991. godine organizirao je postrojbe za motrenje pograničnih područja. Nešto kasnije je uz Aljošu Nikolića i Rudija Butkovića bio osnivač i Odreda naoružanih brodova te je organizirao vađenje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava iz dubrovačkog podmorja kako bi se eksploziv iskoristio za izradu bombi, tzv. ‘televizija’ u tvornici TUP.

– Najtragičnije je što ga je ubio naš borac. Grad je bio u punoj blokadi i da ne bi tijekom noći došlo do ubacivanja specijalnih skupina agresora, postojale su tzv. ‘mrtve straže’, koja najprije puca, a onda zaustavlja. Pokojni Bratoš napravio je nešto ispred te straže, i ja sam mu rekao da to nije dobro i da to ispravi. Prošao je pored straže i rekao: vraćam se za 20 minuta. U međuvremenu se straža smijenila. Došla je druga postava, on se zadržao duže nego što je trebalo, i u povratku, misleći da je to ista straža, nije stao nego je produžio i stražar je pucao – prepričao je tragični događaj general Marinović.

Na Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca 2011. godine, Bratoš je posmrtno odlikovan ordenom Reda bana Josipa Jelačića za osobite zasluge, a orden je primio njegov sin Hrvoje. U čast i sjećanje na Miljenka Bratoša, njegovo ime nosi i jedna ulica u Dubrovniku.

Miljenko Bratoš ostao je poznat po svojoj misli vodilji: Onaj tko zna plivat, i pored fundavanja pliva naprijed.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist