Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Dubrovački tramvaj iskočio iz tračnica

NA DANAŠNJI DAN Dubrovački tramvaj iskočio iz tračnica

Na današnji dan, 7. ožujka 1970. godine oko 9 sati dogodila se prometna nesreća dubrovačkog tramvaja broj 5, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a 14 ih je ozlijeđeno.
Tramvaj se tog jutra kretao na relaciji Pile – Lapad i spuštao velikom brzinom tadašnjom ulicom Maršala Tita (današnja Branitelja Dubrovnika) na posljednju tramvajsku stanicu. U jednom trenutku iskočio je s tračnica, a zatim pojurio 27 metara s jedne na drugu stranu ceste, srušio ogradni zid neposredno kod vrata od Pila i survao se sa četiri metra visine u park u Pilama.
U nesreći, u kojoj je tramvaj koji je u upotrebi bio od 1910. godine potpuno uništen, život je izgubio 56-godišnji zaposlenik poduzeća “Auto-Dubrovnik” Hamdija Ovčina, dok je 14 osoba ozlijeđeno, od kojih teže 12-godišnja Snježana Zovko iz Dubrovnika, 51-godišnja Kate Musladin iz Gromače, 52-godišnja Ana Bogdan iz Dubrovnika i 20-godišnja Marija Mihaljević. Lakše su ozlijeđeni Zlatko Račić, Obren Milat, Čedo Mičeta (vozač tramvaja), Martin Prkačin, Anka Knežević i Stevo Korda.
Prema izjavama očevidaca, tramvaj je iznenada dobio ubrzanje nakon što je prošao zavoj kod zgrade tadašnjeg rodilišta.
Tramvaj je u Dubrovniku definitivno ukinut dva tjedna kasnije, 20. ožujka 1970. godine.

Foto: Iz knjige Dubrovački tramvaj 1910.-1970. Nika Kapetanića i Boža Lasića

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist