Aktualno

Na današnji dan dubrovački tramvaj imao je posljednju vožnju

Nakon što se 7. ožujka 1970. godine dogodila teška prometna nesreća, na današnji dan, 20. ožujka 1970., dubrovački tramvaj imao je svoju posljednju vožnju. Dubrovčani su se tog jutra oprostili od svog tramvaja, a cijelog su se događaja 53 godine nakon prisjetili članovi Facebook grupe Stari Dubrovnik. 
Ujutro 20. ožujka više od 5000 Dubrovčana okupilo se na stanici Lapad u želji da posljednjim pogledima isprate svoj tramvaj, koji je u više od 60 godina prometovanja po dubrovačkim ulicama prešao preko 20 milijuna kilometara i prevezao više od 100 milijuna putnika. 
Zato su se među mnoštvom svijeta našli bivši i sadašnji radnici poduzeća “Tramvaj”, i djeca iz škole i vojnici, i domaćice s torbama u rukama i ljudi koji su našli izliku da prekinu redovit posao, čak i osamdesetogodišnjaci koji su ustali iz bolesničkih postelja da bi posljednjim pogledom na žuta vozila još jednom obnovili u sjećanju uspomenu na davno minule događaje iz djetinjstva i rane mladosti. Iako je vožnja tramvajem dva sata prije njegova ukidanja besplatna, dječaci uskaču na tramvajske papučice i silaze s njih ne bi li tako utažili želju za pasiranjem, inače velikoj strasti mnogih, zbog čega su kod kuće znale pasti batine od roditelja ili ukori u školi.”
Poneki čovjek i poneka žena krišom maramicom brišu suze. Poneki se primiču da tramvaj dotaknu rukom. Netko na sva tramvajska kola što nailaze u koloni stavlja grančicu lovorike. Na mnogim mjestima ‘škljocaju’ fotoaparati i zuje filmske kamere…
A starih se tramvaja, sve što se oko njih zbiva nimalo ne tiče. Pošteno odradivši svoje, postrojeni na stanici Lapad, bili su spremni za posljednju, ujedno i najkraću vožnju – do remize. – zaključuje administrator Novalija. 
Foto: Privatna zbirka (J.M.Novalija/Stari Dubrovnik) 

Pročitajte još

Barcelona planira zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima

Dulist

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Dulist