Aktualno

HRejting: Prva rang-lista popularnosti političkih stranaka, HDZ i SDP vodeći dvojac

HRejting: Prva rang-lista popularnosti političkih stranaka, HDZ i SDP vodeći dvojac

Hrvatska je sve bliže tzv. superizbornoj godini u kojoj nas očekuju i europski i parlamentarni i predsjednički izbori. Zato su istraživanja popularnosti političkim akterima sve dragocjenija, a među njima je i HRejting. Anketa se provodi na uzorku od 1100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54% i pouzdanost od 95%. Podaci predstavljeni u Dnevniku HTV-a prikupljeni su od 14. do 17. ožujka.

Kakva je rang-lista popularnosti političkih stranaka?

U dane kada se provodila anketa, glavni događaj u svim medijima bilo je uhićenje HDZ-ova župana koji je vozeći pijan prouzročio nesreću i zatim sve pokušao zataškati. Ali to, pokazuje HRejting, nije imalo nikakav utjecaj na HDZ-ovo biračko tijelo, pa im je stranka ostala nedodirljiva na vodećoj poziciji.

Štoviše, HDZ u odnosu na anketu prije ove, malo (+0,35%), ali ipak raste. Trenutačno je na 26,1%. To je 10% više od drugoplasiranog SDP-a i njegovih 15,8% (+0,13%). Iako je broj neodlučnih birača pao za 2,71%, što je pozitivan trend, oni su ipak treća politička snaga u zemlji, snaga koja bi sa svojih 15,4% i te kako mogla odrediti relativnog izbornog pobjednika.

Treća je stranačka snaga platforma Možemo!. Želi li zadržati tu poziciju, njihovo će prekjučer izabrano novo vodstvo morati dobro promisliti što i kako dalje. Jer Možemo! (9,8%) je jedina od opcija koje prelaze izborni prag u konstantnom padu (-0,95%).

Koliko Možemo! pada, približno toliko Most (9,3%) raste (+0,83%), pa je razlika između trećeg i četvrtog samo pola posto.

Rejting, i to najviše, raste još jednoj desnoj političkoj opciji – Domovinskom pokretu (+1,33%), pa je sada na 6,8% potpore, a ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag.

Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka. Centar trenutačno raste (+0,38%) i sada je na 3,4%.

Kako kod birača kotira preostalih 13 stranaka iz ankete HRejting, od kojih samo tri trenutačno nisu parlamentarne?

U prošloj anketi HRT-a bile su dvije: bivši Živi zid, a sad Ključ Hrvatske i stranka pokojnog Milana Bandića. Nedavnim izbacivanjem zastupnika Hrelje iz HSU-a, i ta je stranka izgubila status parlamentarne. No kod birača gotovo isto kotiraju ove tri stranke bez saborskog mandata i onih 10 s mandatom. Nijedna od njih nikada ga ne bi osvojila da je Hrvatska jedna izborna jedinica u kojoj su predizborne koalicije zabranjene.

Popularnost im je daleko ispod razine statističke pogreške ankete: Radnička fronta s 1,6%; Fokus i HSS s 1,2%; Socijaldemokrate, trenutačno nabrojniji oporbeni klub zastupnika nastao raskolom SDP-ovog, zaokružilo bi 1,1% birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i vladajući HNS imaju točno po 1%. Još manje od toga – 0,9%, dobivaju IDS i Hrvatski suverenisti. Četiri zadnje pozicije u anketi drže: stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto, piše HRT. 

 

Pročitajte još

Napustio nas je Josip Manolić

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist

OD 14 SATI Crveni križ poziva na akciju darivanja krvi

Dulist