Aktualno

NA DANAŠNJI DAN 31. je obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

NA DANAŠNJI DAN 31. je obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

Hrvatska je prije 31 godinu, 15. siječnja 1992. godine postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu.
Time je pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.
– Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno – pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti – rekao je te večeri predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije.

Prema pisanju Muzeja Domovinsko rata Dubrovnik, iako još uvijek u potpunom neprijateljskom okruženju, Dubrovčani su s oduševljenjem i srećom, uz zvonjavu crkvenih zvona, obilježili ovaj veliki i dugo očekivani događaj. Tim povodom za dubrovačke prognanike, smještene u hotelima „ Argossy“, „Lapad“, „Minčeta“, „Park“ i „Vis“, upriličene su u jutarnjim satima tihe mise za mir u Domovini, a u 17 sati domovinske su mise održane i u svim dubrovačkim crkvama.

Pročitajte još

SKUPO SPORO PRAVOSUĐE Evo koliko je država morala platiti u samo jednom mjesecu

Dulist

ZBOG IZBORA Banke 17. travnja neće raditi, uputile poziv klijentima

Dulist

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić