Aktualno

Na današnji dan 1992. prestao je djelovati Odred naoružanih brodova

Na današnji dan 1992. prestao je djelovati Odred naoružanih brodova

Na današnji dan, 29. prosinca 1992. godine, prestaje djelovati Odred naoružanih brodova, koji je od prvih dana Domovinskog rata bio jedina fizička veza Dubrovnika s ostatkom Hrvatske i jedna od najvažnijih postrojbi za održanje njegove herojske obrane i preživljavanje stanovnika.

Početak djelovanja Odreda naoružanih brodova se vezuje za prvu plovidbu glisera Sveti Vlaho 23. rujna 1991. godine.

U njegovom borbenom sastavu bile su 22 dobro opremljene brodice raznih veličina s više od stotinu pomorskih dragovoljaca. Prvi naoružani gliser nazvan je ‘Sveti Vlaho’. Bili su preko noći naoružani engleskim strojnicama, minobacačima i minama usmjerenog djelovanja. Zadaća ovog odreda je bila probijanje pomorske blokade Dubrovnika i uspostava morskog koridora za dopremanje hrane, lijekova, naoružanja, streljiva i svega ostalog neophodnog za uspješnu obranu grada i kakvu takvu normalizaciju života stanovnika. Pripadnici odreda su gliserima prevozili i ranjenike te branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći braniteljima Dubrovnika. Odred naoružanih brodova je bio žila kucavica koja je tijekom opsade Dubrovnika, grad i njegove izmučene branitelje i žitelje održavala na životu.

Tijekom izvršavanja brojnih zadaća poginulo je pet pripadnika, a gliseri Odreda naoružanih brodova su preplovili preko 35 000 Nm, prevezli više od 5 000 civila, ranjenika i vojnika te prebacili preko 4 000 tona različitog tereta. Odred naoružanih brodova odlikovan je 2006. godine Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Unatoč zaslugama u Domovinskom ratu ni jedan pripadnik Odreda naoružanih brodova Dubrovnik-Ston nije dobio ni časnički vojno-pomorski čin ni bilo koje ratno odlikovanje.

Posljednji i jedini očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova imena Sveti Vlaho, restauriran je i izložen u parku Batala kao muzejski primjerak.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist