Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1933. Osnovan Rotary klub Dubrovnik

Ususret Božiću humanitarni koncert Rotary kluba Dubrovnik

Prvi Rotary klub u Hrvatskoj osnovan je u Zagrebu 1928.godine, da bi 5 godina kasnije uslijedilo osnivanje Rotary kluba Dubrovnik. Međutim, rad kluba zamro je uslijed početka II. svjetskog rata jer komunistička politika nije bila naklonjena ideji rotarijanstva.

Uspostavom nezavisne Republike Hrvatske 1995.godine ponovno se osniva Rotary klub Dubrovnik koji je do danas proveo brojne hvalevrijedne dobrotvorne akcije. Prva među njima bila je sadnja 3400 stabala na Nuncijati i Žarkovici u listopadu 1996.godine. Također, u suradnji s Rotary klubom Klagenfurd, donirano je 55 tisuća njemačkih maraka za obnovu izgorjele zgrade Dubrovačkih ljetnih igara. U suradnji s Rotary klubom Bari Sud i fondacijom Rotary Internationala 2006. godine donirani su novi kreveti za kompletni Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik u vrijednosti od 50 tisuća eura, što je bila najveća pojedinačna donacija Rotary Internationala u Europi te godine.

Preko desetljeća Rotary klub Dubrovnik provodi i akciju obnove maslinarstva na dubrovačkom području dijeleći besplatne sadnice maslina žiteljima Rijeke dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Župe i Konavala. Doniraju se i sadnice vinove loze.

Rotary klub Dubrovnik pomaže i potrebitim pojedincima, a tradicionalno svake godine u prosincu organizira, u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, humanitarni koncert. Prihodi se uvijek doniraju gradskim ustanovama koje skrbe o nemoćnima i potrebitima.

Čestitamo obljetnicu osnivanja i želimo još dugo godina, desetljeća… uspješnog djelovanja!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist