Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1648. Pokopana Cvijeta Zuzorić

cvijeta zuzoric wikipedia

Bila je pjesnikinja ali i nepresušna inspiracija pjesnicima i drugim umjetnicima, kako hrvatskim tako i talijanskim, zbog svoje ljepote, intelekta i karizme. Točan datum njena rođenja nije poznat, čak je i godina pod znakom upitnika ali se pretpostavlja 1552. Još kao mala crvenokosa djevojčica Cvijeta s ocem trgovcem odlazi iz Grada u Anconu gdje stječe visoku naobrazbu. Tamo se udala za uglednog i bogatog plemića Bartolomea Pescionija s kojim se iste godine vraća u Dubrovnik gdje je on imenovan firentinskim veleposlanikom. Na svom ladanjskom zdanju u Čibaći pjesnikinja Cvijeta je okupljala umjetnike i intelektualce na druženja.

U Gradu su joj se mnogi divili ali isto tako je i prozivali, zavidjeli joj, kritizirali je… U obranu joj je često stajala najbolja prijateljica, prva dubrovačka feministkinja Mara Gundulić Gučetić.

Cvijeta odlazi iz Dubrovnika 1582. kada joj suprug prestaje biti veleposlanik te se više nikada ne vraća u rodni grad. Bez supruga je ostala vrlo rano. On je naime umro u ljeto 1593. Ona je poživjela do 1648. Dakle par godina je falilo da doživi 100-tu. Pokopana je 1. prosinca u istoj grobnici sa svojim ocem.

Foto: Wikipedia

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist