Grad

NA DAKSI Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

NA DAKSI Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima
Danas je na otoku Daksi obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica položili su vijenac i zapalili svijeću na otoku Daksi u spomen na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Ovom su obilježavanju prisustvovali i župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo i  pročelnica Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nina Skurić.

Obred komemoracije predvodio je katedralni župnik don Stanko Lasić. Obilježavanje ovog spomendanam potvrđenog 2009. godine rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, tradicionalnim ‘Elafitskim hodočašćem domobrana’ organizirala je udruga Hrvatski domobran Dubrovnik. Program osim komemoracije na Daksi i Jakljanu uključuje i misu zadušnicu u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj te komemoraciju uz spomen obilježje na mjesnom groblju u Slanome.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Pročitajte još

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist

Može li Viktorija Knežević pronaći garsonijeru u Gružu za 300 eura?

Dulist.hr