Aktualno

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Na Srđu doznajte nove povijesne činjenice o Oluji

Povodom 25. obljetnice vojno redarstvene operacije ‘Oluja, u Muzej Domovinskog rata Dubrovnik otvara se tematska izložba ‘Oluja 1995. – 2020.’. Nakon nje slijedi i predavanje o 163. brigadi HV-a. Autorica izložbe, koja se otvara u utorak, 4. kolovoza s početkom u 19 sati na Srđu, je Varina Jurica Turk, a za njenu realizaciju Muzej se odlučio radi pokazanog velikog interesa javnosti za izložbu iste tematike ‘Oluja pobjede i slobode’, priređenu 2015. godine uz 20. obljetnicu VRO Oluja, koju je razgledalo više od 35 tisuća posjetitelja.

-Ujedno, ovogodišnjom značajno proširenom i obogaćenom virtualnom izložbom i digitaliziranim katalogom, u mogućnosti smo stručnoj i široj javnosti prezentirati nove spoznaje i utvrđene važne povijesne činjenice do kojih smo došli sustavnim istraživačkim radom i nastavkom stručne obrade građe muzejskih zbirki i dokumentacije – navode iz Muzeja Domovinskog rada.

Kako je u središtu njihovog interesa dokumentarna ratna fotografija, koja se potvrdila kao temelj vizualne memorije, visoko vrijedan muzejski predmet i prvorazredan povijesni izvor, ovom prigodom posebno ističu provedenu opsežnu digitalizaciju i inventarizaciju, kojom je samo ove godine obuhvaćeno preko 10 tisuća izvornih ratnih negativa iz sadržaja Zbirke fotografija. Obrađeno je i cjelovito ratno stvaralaštvo proslavljenih fotoreportera ‘Slobodne Dalmacije’ vezano uz Oluju. Ova postignuća, navode iz Muzeja, omogućila su izlaganje većeg broja dojmljivih dokumentarnih snimaka i tekstova objavljenih u „Slobodnoj Dalmaciji“ i „Dubrovačkom vjesniku“, koji su i ovaj put podijeljeni u dvije kronološko tematske cjeline.

U prvoj cjelini fotografijama Matka Biljka i Božidara Vukičevića prati se pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske na području sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina. U sklopu ove cjeline obrađena su i dva važna događaja, koja su simbolično potvrdila konačnu pobjedu, dolazak Vlaka slobode u Split i svečani doček 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi.

U drugoj cjelini fotografijama Zvonimira Pandže i Mila Kovača svjedoči se o događanjima na dubrovačkom području u vrijeme Oluje, a prezentiraju se i nove utvrđene povijesne činjenice, koje potvrđuju važnost uspješne obrane juga Hrvatske i slamanja zločinačkih napada VRS, poduzetih u kolovozu 1995. godine s krajnjim ciljem ostvarenja velikosrpskih planova o stjecanju izlaza na morsku obalu.

Nakon razgledanja izložbe upriličeno je predavanje ‘163. brigada HV u obrani dubrovačkog područja 1993.-1995.’ koje će održati brigadir Željko Topolovec. Predavač će sve prisutne upoznati s događanjima na Južnom bojištu u završnoj fazi Domovinskog rata kada je obnašao dužnost zapovjednika 163. brigade HV.
Iscrpno je obrađeno istaknuto mjesto i uloga koju je ova dubrovačka postrojba, u to vrijeme jedna od najsnažnijih pričuvnih brigada Hrvatske vojske, imala u obrani dubrovačkoga područja od razornih zločinačkih napada VRS u kolovozu 1995.godine. O vrijednosti ovog predavanja za buduće stručno i znanstveno proučavanje Domovinskog rata na najbolji način svjedoči opsežno korištena izvorna osobna dokumentacija koju je brigadir Topolovec darovao Muzeju Domovinskog rata.

-Cjelokupan program Muzeja bit će dostupan na mrežnoj stranici MDRD i putem društvenih mreža, kako bi i u uvjetima epidemije COVID-19 omogućili pristup sadržaju što većem broju korisnika.
Ujedno, virtualna izložba „Oluja 1995. – 2020.“ bit će predstavljena javnosti i tijekom koncerta DSO-a koji će se održati 5. kolovoza 2020. s početkom u 21 sati ispred crkve Sv. Vlaha – navode iz Muzeja Domovinskog rata.

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

Lionsi zahvalili Maloj kući na sudjelovanju u akciji ‘Srce pod povećalom’

Dulist

Otvorene online prijave za organizirano cijepljenje pomoraca iz županije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija